ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 22 Αυγούστου 2012
  • Views194

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=KkPvf0sRW3c[/tube]

Οι Έλληνες καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια και αυτό δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας σαφές μήνυμα, όπως ξεκάθαρα είπε, προς το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να γίνει μόνο μετά την αξιολόγηση της τρόικας, ενώ δήλωσε «σθεναρά αντίθετος» με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συστήνοντας μάλιστα με νόημα σε όσους συνηγορούν υπέρ μίας τέτοιας προοπτικής να τηρούν μία «περισσότερο σιωπηλή στάση», η οποία θα βοηθούσε την Ελλάδα, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως φίλος, αναγνώρισε το «κουράγιο», όπως είπε, τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όπως και των «πολλών έντιμων πολιτών», σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα περνά μία κρίση αξιοπιστίας και γι’ αυτό το λόγο αποτελούν βασικές προτεραιότητες η δημοσιονομική εξυγίανση και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε ως «κεφαλαιώδους σημασίας» για την αξιοπιστία της χώρας και ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε όμως με νόημα ότι οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα έχουν ήδη υποφέρει πολύ και γι’ αυτό «και άλλα μέρη πρέπει να συμβάλλουν» στην προσπάθεια της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε επιπλέον κατά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας για την χώρα μας, σημειώνοντας ότι Ελλάδα έχει μπροστά της μια «τελευταία ευκαιρία» και ότι «το παιχνίδι είναι στα χέρια της».

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. Είναι η τελευταία ευκαιρία και οι Έλληνες πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και γνωρίζω απόλυτα ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει αυτό το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα.

»Αν η Ελλάδα επρόκειτο να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί μέσα στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα απαιτείτο τρίτο πρόγραμμα. Αλλά τώρα εξαρτόμαστε από τα ευρήματα και τα αποτελέσματα της τρόικας.

»Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ένα άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ευρήματα της τρόικας και τις εκτιμήσεις, τις αξιολογήσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει το Eurogroup τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της τρόικας» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το τελευταίο δίμηνο «άλλαξαν πολλά και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα». Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, ανέπτυξε στον κ. Γιούνκερ ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διεύρυνση της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων, επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τόνισε, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και της παράνομης μετανάστευσης.

Αναφερόμενος στην «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, δημόσια στήριξη της κυβέρνησης από τα τρία κόμματα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «αλλαγή σελίδας» στην Ελλάδα «πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά». Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους ακριβώς για να βγούμε από την κρίση».

«Το μόνο που ζητάει κυβέρνηση, λαός και λογική είναι να μπούμε σε ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας επίσης προτεραιότητα στο θέμα της αποκατάστασης της ρευστότητας.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό λέγοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα όλοι εκείνοι εντός και εκτός Ελλάδας που ποντάρουν στην έξοδό μας από το ευρώ, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν και θα τους διαψεύσουμε με έργα κι όχι με λόγια».

«Σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και όταν γίνει αυτό θα αλλάξει η ψυχολογία και στον ιδιωτικό τομέα και στις αγορές», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως συζήτησε πολλά θέματα με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου αργότερα ο πρωθυπουργός θα παραθέσει στον πρόεδρο του Eurogroup επίσημο δείπνο, κατά το οποίο θα συνεχιστεί η συζήτηση των δύο ανδρών.

Πηγή: in.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments