ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 27 Ιουλίου 2012
  • Views251

Εφαρμογή μέτρων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το φθινόπωρο σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον χρόνο να πιέζει για την εξεύρεση 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους” παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων.

Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους.

Προβλέπει ακόμα δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Όπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.

Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι από χθες Πέμπτη ξεκίνησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.

Στόχος είναι να διασωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Νωρίτερα το πλαφόν στις συντάξεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έρθουν νωρίτερα για εφαρμογή εντός του έτους ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως η επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων από όλα τα ταμεία και οι περικοπές των αποδοχών από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επίσπευση της εφαρμογής του “ψαλιδίσματος” των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας για ανάληψη άμεσης δημοσιονομικής δράσης εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.

Πάντως το βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα έχουν τυχόν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, το χαμήλωμα του πήχη για το πλαφόν στα 2.000 ευρώ και το μαχαίρι στα επιδόματα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να “απαλύνει” όσο είναι δυνατόν τις σχετικές ρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο το πλαφόν για τις συντάξεις να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ από 2.000-2.200 ευρώ, και οι περικοπές να ξεκινούν από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έναντι των 1.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετρήσει το δημοσιονομικό κόστος του “ήπιου” σεναρίου και να αναζητήσει τυχόν άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό.

Ωστόσο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνουν λόγιο για ανεδαφικό σενάριο καθώς όπως λένε θα αφαιρέσει από το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα απορριφθεί από την τρόικα.

Συνταξιοδότηση στα 65 χρόνια

Υπό την πίεση της τρόικας και για να εξοικονομηθούν πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζεται το ενδεχόμενο της επίσπευσης των δυσμενών αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Ειδικότερα το σενάριο προβλέπει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 65 έτη θα εφαρμοσθεί νωρίτερα από το 2015, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Το ίδιο θα συμβεί και με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε συρρίκνωση του ύψους των αποδοχών.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα είναι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οι ασφαλισμένοι με υπηρεσία κάτω από 35 έτη (κυρίως όσοι έχουν 15ετία και 25ετία).

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στην καλύτερη περίπτωση στα 65 χρόνια για τους παλιούς ασφαλισμένους, συνιστά ένα ακόμα από τα casus belli, που φαίνεται να οδηγούν στην πρώτη μείζονα κρίση της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μετά από «ώριμη σκέψη» και αφού προηγουμένως δεν έβρισκαν πουθενά κάτι άλλο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ίδιο μέτρο, με την ίδια αποτελεσματικότητα, εννοείται. Έχει υπολογιστεί πως για κάθε χρόνο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα Ταμεία έχουν όφελος τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αλλαγή του ασφαλιστικού οι μεγάλης ηλικίας ασφαλισμένοι είχαν εξαιρεθεί της αύξησης των ορίων, ως ένα «μπόνους», στις μεγάλες αλλαγές που επέρχονταν στις νεότερες ηλικίες. Εκ των υστέρων όμως αποδείχθηκε ότι αυτό το πλεονέκτημα δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ καιρό και αυτό γιατί συνεπάγεται μεγάλο βάρος για τα δημόσια οικονομικά.

Το ίδιο ισχύει και με τα επιδόματα άδειας στις επικουρικές συντάξεις, αλλά – το σημαντικότερο – και με τα δώρα των γιορτών και των διακοπών, τα οποία βαίνουν όλα προς κατάργηση. Τέλος, εντύπωση προκαλεί και η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, με εισοδηματικά κριτήρια.

Δ. Στρατούλης: Είναι μέτρα «σφαγιασμού»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 τόνισε ότι αν συνεχίσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο, «δεν θα υπάρχει τίποτα, θα καταστραφούν τα πάντα. Δεν θα υπάρχει τίποτα μετά να επαναδιαπραγματευτούν και να επιμηκύνουν».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νέο πακέτο μέτρων των 11,7 δις ευρώ, «μέτρα σφαγιασμού των εισοδημάτων του ελληνικού λαού» και σημείωσε: «Είναι μέτρα φτωχοποίησης, είναι μέτρα που μας οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στην οριστική χρεωκοπία της χώρας».

Ακούστε τι είπε ο Δημήτρης Στρατούλης στον Real Fm 97,8.

[mp3_embed playlst=”http://www.real.gr/audiofiles/163632.mp3″ colors=”#900345″ id=”1″ nums=”1″]

Πηγές: news247.gr, real.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments