ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 30 Μαΐου 2012
  • Views174

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=KRztDW9ZUtU[/tube]

Το καταναλωτικό κοινό ωθείται, πλέον, στην αγορά των «απαραίτητων» αγαθών

ρόκειται για έναν επιχειρηματικό «κατακλυσμό» που όμοιο του η αγορά σούπερ μάρκετ δεν έχει βιώσει στην ιστορία της ή τουλάχιστον στα τελευταία σαράντα χρόνια που γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Το 2011 λοιπόν μελέτη της ICAP, τονίζει ότι ο ρυθμός της αξίας της συνολικής αγοράς των super markets και cash & carry θα είναι χειρότερος από το -1,4% που εμφάνισαν το 2010.

Σε μια αγορά με έντονα σημάδια κόπωσης αλλά και οξύτατο ανταγωνισμό, που καταστήματα κλείνουν, μειώνονται οι αποδοχές όμως οι μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν δυνατές στο παιχνίδι, όλα δείχνουν πως τόσο το 2011 όσο και το τρέχον έτος αποτελούν την αρχή μιας αντίστροφης πορείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αλυσίδες Carrefour και ΑΒ Βασιλόπουλος δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την πτώση τιμών που εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει, με την πρώτη μάλιστα να ξεκαθαρίζει πλέον προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε καν σκέψη αποχώρησής της από την Ελλάδα.

Η εταιρεία μάλιστα εκτιμά πως υπάρχει συντονισμένη διαρροή τέτοιων φημών ιδιαίτερα στα social media για την οποία ήδη ξεκίνησε έρευνα ως προς το από πού πηγάζει, ενώ αντίστοιχα παράπονα έχουν υπάρξει και από τη μεριά της αλυσίδας Βερόπουλου αλλά και Σκλαβενίτη.

Κάτω από αυτό το ασφυκτικό λοιπόν πλαίσιο η αγορά στο 2011 έκλεισε με πτώση κοντά στο 3% ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το α’ τετράμηνο του 2012 αναφέρουν πτώση κοντά στο 5-7%. Κι όλα αυτά διότι το καταναλωτικό κοινό ωθείται, πλέον, στην αγορά των «απαραίτητων» αγαθών και στον περιορισμό των δαπανών για τα λοιπά προϊόντα.

Τα τρόφιμα και τα ποτά κατέλαβαν το 75% των συνολικών πωλήσεων το 2010. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών εκτιμάται στα 334 ευρώ το 2011, μειωμένη κατά 3,7% σε σχέση με το 2010.

Πηγή: newsbeast

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(1) Reader Comment

  1. Μας έχουν μείνει χρήματα για να ψωνίζουμε κάτι περισσότερο από τα απαραίτητα; Μόνο αν συνεχίσουν προσφορές στα προϊόντα τους και ρίξουν και άλλο τις τιμές τους θα κρατήσουν τους πελάτες τους τα σούπερ μάρκετ. Ο ΑΒ έριξε τις τιμές σε 300 προϊόντα και βλέποντας την κατάσταση τα έκανε 600. Τέτοιες κινήσεις περιμένει ο κόσμος και ίσως θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να το λάβουν σοβαρά υπόψην τους για να μην δουν τον τζίρο τους να παίρνει και άλλο τον κατήφορο.