ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 13 Νοεμβρίου 2012
  • Views132

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ayAIoNHA8AE[/tube]

Μαζική έξοδος υπαλλήλων της Βουλής παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασαν στους 45 οι υπάλληλοι, κυρίως προϊστάμενοι διευθύνσεων, που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για συνταξιοδότηση, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να κοπούν προνόμιά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μαζική κατάθεση αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις ξεκίνησε μετά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει εκ νέου την τροπολογία την οποία αναγκάστηκε να αποσύρει, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπήρξαν από τους υπαλλήλους της Βουλής.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την Κυριακή, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κόψει τα όποια προνόμια είναι θεσπισμένα σε επιμέρους κατηγορίες, όπως για παράδειγμα το εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής, οδήγησε μόνο σήμερα Δευτέρα, 18 άτομα στο να προχωρήσουν στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πλειονότητά τους οι υπάλληλοι που αποχωρούν είναι προϊστάμενοι διευθύνσεων, ενώ τρεις από αυτούς είναι στενογράφοι.

Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου, μιλώντας με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη στη Βουλή προσθέτοντας ότι το μόνο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι η πρόσληψη 14 στενογράφων οι οποίοι πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2010 για να καλύψουν οργανικές θέσεις.

Τα προνόμια που απολάμβαναν οι υπάλληλοι της Βουλής

Οι εργαζόμενοι στο ελληνικό κοινοβούλιο που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμέν Τετάρτη όταν ο Γ. Στουρνάρας τους ανακοίνωσε ότι θα έχουν ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου, απολάμβαναν δεκάδες προνόμια, την ώρα που χιλιάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται δραματικά.
Μπορεί όντως να έχουν δεχτεί και εκείνοι σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, όμως λόγω της αυτοτέλειας συνεχίζουν να είναι ευνοημένοι μισθολογικά.
Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, η κυβέρνηση συνεχίζει (γιατί άραγε;) να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της Βουλής σαν κάτι ιδιαίτερο.
Μπορεί να δουλεύουν περίεργες ώρες και χωρίς ωράριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι το ξεχωριστό.
Τα προκλητικά προνόμια και οι παχυλοί μισθοί
1. Οι υπάλληλοι έπαιρναν 16 παχυλούς μισθούς που έφθαναν τουλάχιστον τα 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Επαιρναν δηλαδή και 13ο, 14ο, 15ο και 16ο μισθό!
2. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τώρα ο 15ος και 16ος μισθός έχουν κοπεί και στον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί οι μισθοί κοστίζουν 5,1 εκατομμύρια ευρώ.
3. Μπορεί ο 15ος και 16ος μισθός να έχουν κοπεί, αλλά επέστρεψαν αμέσως από το παράθυρο. Έστω και με μειωμένα ποσά, οι δύο αυτοί μισθοί επέστρεψαν ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου». Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.
4. Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς.
5. Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
6. Παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
7. Παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.
8. Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής έχει και πολλά προνόμια, που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής απεριόριστα.
9. Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.
10. Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι το κυλικείο της Βουλής καταβάλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει 48 .000 ευρώ ετησίως και 48.000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.
11. Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.
12. Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Σάλος προκλήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν ο μιας ημέρας Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπέγραψε το εκλογικό επίδομα, εν μέσω Μνημονίου!
Αυτή που την πλήρωσαν τελικά ήταν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έδωσαν το θέμα στη δημοσιότητα.
«Αλήτες δημοσιογράφοι, μας κάψατε» και «Και τώρα τι καταλάβατε; Καθάρισε ο τόπος;» έλεγαν στους δημοσιογράφους. Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι της Βουλής κατηγορούσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για «επιχείρηση στοχοποίησής» τους σχετικά με την αποκάλυψη του προκλητικού εκλογικού επιδόματος και τη συνακόλουθη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη σχετική απόφαση.
Μάλιστα ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να κυνηγούν δημοσιογράφο τηλεοπτικού καναλιού στους διαδρόμους της Βουλής.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments