ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΥΓΕΙΑ — 16 Οκτωβρίου 2012
  • Views157

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=LGg7_ehwrpc[/tube]

Αντιφάσεις εντοπίζονται ανάμεσα στις ανακοινώσεις του υφυπουργού Μάριου Σαλμά και σε όσα στη πράξη διαπιστώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο κ. Σαλμάς μιλώντας για αποκατάσταση των αδικιών στις εφημερίες είπε, πως μέσα στις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο πληρωμής των εφημεριών στους γιατρούς, ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή εφημεριών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο οι γιατροί υποστηρίζουν ότι από τον τρέχοντα μήνα οι εφημεριακές αποδοχές τους μειώνονται από 65 έως 75%!

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=6GSxNQl2bH0[/tube]

Ο Μ. Σαλμάς ανακοίνωσε επίσης ότι, εντός της ημέρας, υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, για τις τιμές των φαρμάκων και με τους παρόχους υγείας. «Με τις παρεμβάσεις που κάνουμε, ο ΕΟΠΥΥ θα σταθεί στα πόδια του. Θα τον κρατήσουμε ζωντανό και, σε ένα χρόνο από τώρα, θα είναι μια ανάμνηση όσα έχουν γίνει αυτό το εξάμηνο» είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι με τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα υπάρξει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα όμως απεργία έχουν κηρύξει οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και τα πολυιατρεία καθώς και οι πάροχοι υγείας.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=BLZ67W1pbPQ[/tube]

Σαρωτικά μέτρα έρχονται και στην υγεία

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Αντρέα Λυκουρέντζου, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αν και καταγράφεται “πρόοδος”, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, εντούτοις οι περικοπές στον τομέα φτάνουν τα 950 εκατ. ευρώ.

Τις περικοπές στην Υγεία παρουσίασαν στην τρόικα ο υπουργός Υγείας  και ο υφυπουργός Μάριος Σαλμάς.

Αποφασίστηκε, ο διπλασιασμός της συμμετοχής, από 15% σε 30% των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, στις ιδιωτικές κλινικές και τα θεραπευτήρια, ενώ νέα λίστα θα παρουσιαστεί την Τρίτη στην τρόικα.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει σε τρία μέτρα από αυτά που έχει ζητήσει η τρόικα.

Αυτά είναι:

– Η έκδοση νέου δελτίου φαρμάκων, πιθανά και μέσα στην εβδομάδα.

Από το μέτρο αυτό υπολογίζεται να υπάρξει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ.

– Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Δεν φαίνεται να έχει “κλείσει” το ποσό.

– Ο διπλασιασμός της εισφοράς υγείας των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τα 12 ευρώ στα 24 ευρώ το μήνα.

Υπάρχουν όμως άλλα τρία σημεία στα οποία δεν έχει επέλθει συμφωνία και μάλλον αποτελούν και θέματα τριβής.

Για παράδειγμα, η Τρόικα επιμένει να αναγράφεται μόνο η δραστική ουσία στην συνταγή του γιατρού, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να υπάρχει και πρόταση εμπορικής ονομασίας, την οποία να έχει ο ασθενής και ο φαρμακοποιός την ευχέρεια να ακολουθήσει ή να απορρίψει.

Η τρόικα επιμένει και στις αλλαγές στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (π.χ. περικοπές βοηθημάτων), αλλά και στις περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, λειτουργικές και άλλες.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments