ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 18 Μαΐου 2013
  • Views179

Συγκινεί το πανελλήνιο η μάχη που δίνει ο 12χρονος Ρώσος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το παιδί νοσηλεύεται για τέταρτη μέρα σήμερα, μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του με μαχαίρι από τον 20χρονο ανιματέρ ξενοδοχείου στην Κρήτη. Φέρει 21 τραύματα στον θώρακα, τη ράχη και τα κάτω άκρα.

Πιο σοβαρά είναι δύο χτυπήματα στη σπονδυλική στήλη, τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρή κάκωση στον νωτιαίο μυελό. Οι θεράποντες γιατροί κάνουν λόγο για ισχυρά πλήγματα, τα οποία θα οδηγήσουν σε κινητικό πρόβλημα.

Το κινητικό αυτό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας. Η μητέρα του έχει ενημερωθεί από τη διοίκηση του «Αγλαΐα Κυριακού» ότι λειτουργεί στο νοσοκομείο ειδική μονάδα αποκατάστασης. Συμφώνησε να ακολουθήσει ο γιος της εκεί τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης, η οποία θα διαρκέσει έναν μήνα.

Το Κέντρο Πρώιμης Αποκατάστασης Κινητικών Προβλημάτων εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης παιδιών στην Ελλάδα και διαθέτει όλο το φάσμα υποδομών και προσωπικού. Ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Χάρης Τομπούλογλου ανέφερε χθες στο «Εθνος» ότι -μέχρι χθες το μεσημέρι- το παιδί συνέχιζε να νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή. Η γενική του κατάσταση είναι σταθερή.

Η διαδικασία ανάρρωσης φαίνεται ότι προχωρεί. Μέχρι το απόγευμα, οι γιατροί μείωναν σταδιακά την παροχή των ειδικών φαρμάκων και -το αργότερο σήμερα- το παιδί θα αναπνέει με δικές του δυνάμεις, καθώς αποσυνδέεται προοδευτικά από το αναπνευστικό μηχάνημα. Η αφαίρεσή του είναι σημαντική πρόοδος, καθώς επιτρέπει στον μικρό ασθενή να μιλάει και να πίνει νερό.

Χωρίς επιπλοκές
Είχε διασωληνωθεί την Τετάρτη, μετά την πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε από ομάδα χειρουργών του «Αγλαΐα Κυριακού». Η επέμβαση εξελίχθηκε καλά και δεν προέκυψαν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Μια νέα ορθοπεδική επέμβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, προκειμένου να αποκατασταθεί πρόβλημα στο χέρι (αριστερός εκτείνων τένοντας).

Οι γιατροί της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ελέγχουν όλες τις ζωτικές του λειτουργίες και φροντίζουν να μην πονάει (για να μην επηρεάζεται η αναπνοή) και να μην υπάρχουν επιπλοκές από το αναπνευστικό.

Τον χώρο της εντατικής επισκέπτεται καθημερινά η μητέρα του. Οι γιατροί της επιτρέπουν να βρίσκεται εκεί μία φορά την ημέρα και για μερικά λεπτά.

Ηράκλειο
Περιμένουν τη μητέρα του δράστη

Τη μητέρα του ζητά διαρκώς ο κρατούμενος πλέον Ολλανδός Σιρίνο Σχρέιβερ, ο 20χρονος ανιματέρ που κατακρεούργησε με 21 μαχαιριές τον 12χρονο Νικίτα από τη Ρωσία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 20χρονος εξακολουθεί να δείχνει ότι βρίσκεται σε άλλο? κόσμο και δεν έχει επίγνωση της κατάστασης. Πιστεύει ακόμα ότι μετά τη Δευτέρα, οπότε και έχει οριστεί η απολογία του, θα αφεθεί ελεύθερος και θα επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του. Ως προς το θέμα της υπεράσπισής του, αρχικώς υπήρξε μεγάλη δυστοκία καθώς δικηγόροι του Ηρακλείου αρνήθηκαν να τον αναλάβουν. Από την άλλη, και ο ίδιος φέρεται να ζητούσε Ολλανδό δικηγόρο. Τελικώς μόλις χθες και μετά από τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, διορίστηκε για την υπεράσπισή του ο δικηγόρος Φραγκίσκος Λαμπρινός. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι από την πλευρά της υπεράσπισης θα υποβληθεί αίτημα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Κομβική για την υπεράσπιση εκτιμάται ότι θα είναι και η κατάθεση της μητέρας του 20χρονου, η οποία αναμένεται να έρθει στην Κρήτη, όπως και το αν επιβεβαιωθεί με ιατρικά έγγραφα ότι το παιδί της, όπως ισχυρίζεται, είναι αυτιστικό.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments