ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ — 03 Απριλίου 2013
  • Views140
Οι μαθητές των σχολείων της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, δηλαδή των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών διαμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία μακριά από την έδρα του σχολείου τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Και γι’ αυτό θέτουν θέμα στον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και στον υφυπουργό, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, το τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απεργούσαν.

Στην επιστολή που τους έστειλαν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι τα σχολεία της Τ.Ε.Ε. είναι λίγα σε αριθμό (σε σχέση με αυτά της Γενικής Εκπαίδευσης), το ότι βρίσκονται διασπαρμένα χωροταξικά και το ότι σε κάθε ένα από αυτά λειτουργεί μόνο ένα μέρος από το σύνολο των προσφερομένων Τομέων και Ειδικοτήτων, υποχρεώνουν τους μαθητές της Τ.Ε.Ε. να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στον Τομέα και στην Ειδικότητα της επιλογής τους. Η μετακίνησή τους προς το σχολείο και η επιστροφή τους από αυτό πραγματοποιείται, είτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.), είτε με τα μαθητικά δρομολόγια (προβλεπόμενη μεταφορά μαθητών).

Η αδυναμία μετακίνησης των μαθητών προς το σχολείο, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων ή στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ., αλλά και της διακοπής των μαθητικών δρομολογίων, συνεπάγεται χρέωση απουσιών, χωρίς φυσικά να φέρουν ευθύνη για αυτό οι μαθητές και οι γονείς ή κηδεμόνες τους. Η έμμεση αυτή “τιμωρία” των μαθητών προκαλεί σοβαρές συνέπειες, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της φοίτησης τους ως “ανεπαρκούς”».

Και γι’ αυτό ζητούν: «να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση που να τροποποιεί τα Π.Δ. 50/2008 και Π.Δ. 51/2008 ως προς τις παραγράφους που αφορούν στις «Απουσίες μη λαμβανόμενες υπόψη» για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών (παρ. στ’ του άρθρου 28 του ΠΔ 50/2008 για τα ΕΠΑ.Λ. και παρ. στ’ του άρθρου24 του ΠΔ 51/2008 για τις ΕΠΑ.Σ.), ώστε το υφιστάμενο λεκτικό: «στ) Απουσίες μαθητών, οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον οικείο Νομάρχη», να αντικατασταθεί από το ορθό:

«στ) Απουσίες μαθητών, οι οποίες οφείλονται σε ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, καθώς και κάθε άλλου μέσου μαζικής μεταφοράς, αστικών λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικού σιδηρόδρομου ή των ιδιοκτητών-οδηγών των μισθωμένων λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών, που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments