ΥΓΕΙΑ — 19 Ιουνίου 2013
  • Views157

Η αδιαφάνεια και η σπατάλη συνεχίζουν να πλήττουν τις υποδομές υγείας, δήλωσαν σε ημερίδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας.

Ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ, επισημάνθηκε στην ημερίδα, με θέμα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας». Αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό διατίθεται προς 1.000 ευρώ.

«Διαφάνεια δεν σημαίνει πως μερικοί μπορούν να κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο κ. Σούρλας, ο οποίος προ εξαμήνου διαβίβασε στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία.

Ο κ. Σούρλας πρότεινε ως λύση στην κερδοσκοπία την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων και άλλων ιατρικών προϊόντων τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή για τις εναρμονισμένες πρακτικές. Θα υπάρξει επίσης ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς.

«Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους» είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Δεν καλύπτουμε κανέναν. Τσακίστε τα κυκλώματα. Να φύγει το γκρίζο τοπίο από την υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, κάνοντας λόγο για «μεγάλο πάρτι» κατά την δεκαετία 2000-2010.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλήρης μηχανοργάνωση του τομέα υγείας. Σημείωσε ότι η πελατειακή συμπεριφορά και η συμμετοχή πολιτευτών, κομματικών στελεχών και «ημετέρων» στη διοίκηση δείχνουν ότι η νοσηρότητα του συστήματος παραμένει,

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments