ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 11 Ιουνίου 2013
  • Views396

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζόμενων αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας «σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης», ενώ οι εργαζόμενοι θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ.

Σε μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε «μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας». «Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο. Όλα αυτά τελειώνουν σήμερα και τελειώνουν οριστικά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «θα δημιουργηθεί σύγχρονος οργανισμός τηλεόρασης, κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αιτήσεις», ενώ έκανε λόγο για διαδικασία προσλήψεων με διαφανείς διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Διαβεβαίωσε δε ότι το αρχείο θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. «Σκοπός να υπάρξει δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας. Ο νέος οργανισμός θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης».

«Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο», είπε, μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι έχει «τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι».

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», επισήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΕΡΤ, με κεντρικό θέμα το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης.

Την ίδια ώρα, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να αποφασίσουν πως θα αντιδράσουν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, αρκετοί τεχνικοί κλήθηκαν με μηνύματα να προσέλθουν στο χώρο εργασίας.

«Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι», τονίζουν οι εργαζόμενοι, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ραδιομέγαρο, ενώ αποφάσισαν να απαντήσουν στις εξελίξεις με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ, δίνεται η δυνατότητα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments