ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 27 Νοεμβρίου 2012
  • Views143

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=8Q-K-BiuTnY[/tube]

Σε συμφωνία για μείωση του χρέους στο 124% το 2020 κατέληξε το Eurogroup, λίγο μετά τα μεσάνυχτα μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει πως αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί αυτό, συμφωνήθηκε μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς από την Ελλάδα μέρους του χρέους της, της μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα, και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων.

Επίσης ένα τμήμα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ θα επιστραφούν έμμεσα στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, λέγοντας πως υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν τα κράτη- μέλη να περάσουν την απόφαση από τα κοινοβούλια τους, ενώ η πρώτη δόση των 34 δισ. ευρώ αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου (επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup).

Σχετικά με την εκταμίευση των υπόλοιπων ποσών, όπως σημείωσε ο κ. Γιούνκερ θα γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων , Όλι Ρεν ο οποίος σημείωσε πως με τη σημερινή απόφαση περιορίζεται το κλίμα αβεβαιότητας όχι μόνο γύρω από την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.

«Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε», τόνισε.

«Τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε ένα αποτέλεσμα, μπορούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιό μας για να αποφασίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκτός από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν την έγκριση του κοινοβουλίου τους.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments