ΥΓΕΙΑ — 26 Μαρτίου 2013
  • Views173

Η κήλη αποτελεί συχνότατο πρόβλημα που παραδοσιακά αντιμετωπιζόταν με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, δηλαδή με μεγάλες τομές στο δέρμα και τους μύες της κοιλιάς.

Αντίθετα σήμερα, στη λαπαροσκοπική χειρουργική που αποτελεί την πλέον εξελιγμένη θεραπεία, χρησιμοποιούνται μικροσκοπικές τομές και ο ασθενής αποφεύγει την ταλαιπωρία της μακροχρόνιας νοσηλείας και των περιεγχειρητικών  επιπλοκών. Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι ιατροί στην Ελλάδα γνωρίζουν τη λαπαροσκοπική τεχνική αποκατάστασης της βουβωνοκήλης.  

Η κήλη απαντάται στο 7% των ασθενών που βλέπουμε στο χειρουργικό τμήμα και κυρίως σε άνδρες (8 στις 9 περιπτώσεις) άνω των 75 (200/10,000). Σε νέους 16-24 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 11/10,0000. Επίσης παρουσιάζεται σε 1-3% των μικρών παιδιών.  Πρόκειται για προβολή των ενδοκοιλιακών σπλάγχνων διαμέσου χάσματος (τρύπας) στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι κήλες περιλαμβάνουν πάντοτε τμήμα περιτοναίου (του σάκου που περιβάλλει όλα τα όργανα της κοιλιάς), αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνουν σπλάγχνα, συνήθως τμήμα λεπτού ή παχέος εντέρου και επιπλόου (ενδοκοιλιακού λίπους).  Ομάδες αυξημένης συχνότητας είναι οι ασθενείς με ιστορικό παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητος, χρόνιου βήχα ή απότομης άρσης βάρους.

Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως διόγκωση στην κατώτερη κοιλιά (βουβωνική χώρα) που μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά την άρση βάρους και να συνοδεύεται από αιφνίδιο πόνο.  Η κήλη μπορεί να προκαλέσει πόνο προς τους όρχεις ή τράβηγμα στην περιοχή του οσχέου και δυσκολία στην όρθια στάση και τη βάδιση. Η διόγκωση μπορεί να μην είναι εμφανής όταν η κήλη είναι ανεταγμένη. Ο δυνατός βήχας ή η απότομη αλλαγή θέσεως και η άρση βάρους μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση σπρώχνοντας ξανά την κήλη προς τα έξω .

Η συγγενής κήλη παρατηρείται στα νεογνά και χρειάζεται χειρουργική διόρθωση από παιδοχειρουργό. Οι βουβωνοκήλες σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες (επίκτητες) συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά μετά από απότομη άρση βάρους – ο ασθενής περιγράφει επεισόδιο στο οποίο αντιλήφθηκε «ότι σαν να σκίστηκε ο μυς εκεί». Στην αρχή η κήλη επιστρέφει στην κοιλιά (ανατάσσεται) εύκολα από τον ασθενή. Με το πέρασμα του καιρού όμως συνήθως μεγαλώνει και σκληραίνει (αναπτύσσονται στερεές ταινίες που την καθηλώνουν – συμφύσεις) με αποτέλεσμα να ανατάσσεται πιο δύσκολα. Όταν δεν ανατάσσεται πλέον τότε μιλούμε γιαπερισφιγμένη κήλη. Η περίσφιξη αυξάνει την πιθανότητα μόνιμης βλάβης στο όργανο που έχει μπει στην κήλη. Μία έλικα εντέρου μπορεί να νεκρωθεί εάν μείνει περισφιγμένη για μερικές ώρες οδηγώντας σε επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς.  H χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αφενός για την αποφυγή των επιπλοκών (περίσφιξη) και αφετέρου διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διόρθωσης του προβλήματος της κήλης εκτός από το χειρουργείο (πχ φαρμακευτικός). Η χρήση πιεστικής ζώνης κοιλίας (κηλεπιδέσμου) όχι μόνο δεν διορθώνει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του εντέρου ή στη δημιουργία περισσοτέρων  συμφύσεων.

Η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα διαμέτρου 0,5-1 cm ενώ η κλασσική (ανοικτή) αποκατάσταση πραγματοποιείται ακόμα από μεγάλο αριθμό ιατρών που δεν έχουν εκπαιδευθεί στη λαπαροσκόπηση, καθώς και σε περιπτώσεις ασθενών που δεν είναι εφικτή η λαπαροσκοπική τεχνική. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλη πρωτοπαρουσιάσθηκε στην Ελλάδα από τονΔρ.Κ.Μ.Κωνσταντινίδη, Διευθυντή χειρουργικής της κλινικής μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, που έκτοτε έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη εμπειρία στη χώρα.

Οι αθλητές και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές αποτελούν μία ειδική κατηγορία ασθενών που παρουσιάζουν κακώσεις στην περιοχή από τη σκληρή προπόνηση, οι οποίες οδηγούν σε χρόνιο πόνο (κήλη αθλητών – χρόνιο βουβωνικό άλγος- σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών). Η κήλη των αθλητών παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση μετά από την τοποθέτηση πλέγματος στην περιοχή ενώ σε πολλές περιπτώσεις αθλητών ανευρίσκεται κανονική βουβωνοκήλη με χάσμα στους κοιλιακούς μυς.
Κατά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, ο χειρουργός αφού αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ειδικό χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ και έξω από την κοιλιά (εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση) και διοχετεύσει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) για να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο εργασίας, θα εντοπίσει την κήλη και θα την ανατάξει.Έπειτα θα παρασκευάσει τα στοιχεία του σπερματικού τόνου (του σωλήνα που μεταφέρει στον άντρα τα αγγεία του όρχεος, τον κρεμαστήρα μυ και τον σπερματικό πόρο και στη γυναίκα τον στρογγύλο σύνδεσμο της μήτρας) και αφού τα αναγνωρίσει και τα διαφυλάξει θα προβεί στην τοποθέτηση πλέγματος. Το πλέγμα είναι φτιαγμένο από υλικό που δημιουργεί έντονη ινώδη αντίδραση με αποτέλεσμα η περιοχή να ενδυναμώσει σημαντικά στις επόμενες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το πλέγμα διπλώνεται με κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να χωρέσει μέσα από την τομή του 1cm. Για την καθήλωσήτου χρησιμοποιούνται συνήθως μερικά κλιπ (είτε από τιτάνιο, είτε απορροφήσιμα) ή ειδική βιολογική κόλλα. Μετά  την επιβεβαίωση της καλής τοποθέτησης του πλέγματος και της αιμόστασης, αφαιρούνται όλα τα εργαλεία και στη συνέχεια ο αέρας από τον χώρο εργασίας.Τα τραύματα ράβονται ενδοδερμικά και το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση. Ο ασθενής είναι σε θέση να πιεί και να φάει από το βράδυ κιόλας της επέμβασης. Την επόμενη ημέρα συνήθως λαμβάνει εξιτήριο με οδηγίες να αποφύγει τη γυμναστική και την άρση βάρους για ένα μήνα και να προσέξει τη δίαιτά του για τις πρώτες λίγες μέρες μετά την επέμβαση αποφεύγοντας τα φουσκώματα. Τα άριστα αποτελέσματα της ομάδας μας δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης είναι σε θέση να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμα και την επομένη της επέμβασης.

Print Friendly

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments