ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 22 Μαρτίου 2012
  • Views154

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=O_dhUgB4coY[/tube]

Τα θέματα της ανάπτυξης των επιχειρήσεων της περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και άλλα θέματα οικονομικής φύσεως που απασχολούν την περιφέρεια όπως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων, απασχόλησαν την συνάντηση που είχε το προεδρείο του επιμελητηρίου Καβάλας με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστα Μίχαλο, ο οποίος επισκέφθηκε την Καβάλα. Η επίσκεψη του κ. Μίχαλου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας με στόχο την εκλογή του στην προεδρία της κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, ο οποίος θα είναι με την σειρά του υποψήφιος για την διοικητική επιτροπή της κεντρικής ένωσης πιμελητηρίων εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Μίχαλου. Παράλληλα, τόνισε ότι ο κ. Μίχαλος ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα των ειδικών οικονομικών ζωνών, καθώς πίστευε και πιστεύει ότι “η ανάπτυξη έρχεται μόνο από την ελληνική περιφέρεια και μόνο από τον ιδιωτικό τομέα”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα διοικητική επιτροπή της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων θα καταφέρει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουνε κορεστεί και ότι θα όλες οι προσπάθειες της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την περιφέρεια, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας. Όσον αφορά, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις:

– Η πρόταση που έκαναν τα επιμελητήρια για την εκταμίευση χρημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά, καθώς σήμερα υπογράφτηκε η συμφωνία για την δημιουργία του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει χρηστή διαχείριση από τα επιμελητήρια και τους τοπικούς τραπεζικούς παράγοντες. Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την ευχή να χαλαρώσουν τα κριτήριά τους οι τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσει να εισρεύσει χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Όσον αφορά τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, αυτές θα πρέπει να δημιουργηθούν με τελείως διαφορετικούς μισθολογικούς όρους σε σχέση με άλλες ΕΟΖ, οι οποίες απέτυχαν σε μέρη όπως η Πολωνία. Οι ΕΟΖ μπορούν να λειτουργήσουν με διαφορετικά κίνητρα (κυρίως φορολογικά), έτσι ώστε αφενός να προσελκύσουν επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτές, αφετέρου να προστατευθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν εκτός των ΕΟΖ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments