• Views1082

O Κώστας Λιόλιος βλέποντας την κατάντια του ΑΟΚ, της αγαπημένης του ομάδας, ευαισθητοποιήθηκε και βγαίνοντας στην επικαιρότητα προσπάθησε σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες απο τον χώρο του ποδοσφαίρου, να κοινοποιήσει μία πρόταση σε γενικές γραμμές, που θα μπορούσε κατά την γνώμη του, αλλά και πολλών άλλων Καβαλιωτών, να βγάλει την αγαπημένη τους ομάδα, απο το τέλμα που έχει περιέλθει σήμερα.

Διαβάστε προσεκτικά το Δελτίο Τύπου που έστειλε στα ΜΜΕ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και παλιά δόξα του ΑΟΚ, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο….

ΜΗΝΥΜΑ – ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Εμπειρία 55 χρόνων, γνώση, επιθυμία και αγάπη για το άθλημα του ποδοσφαίρου της ομάδας του νομού και της πόλης μας. Η γνώση και ο τρόπος εφαρμογής ενός μοντέρνου τύπου ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα – Άγιαξ – Μάντσεστερ – Γιουνάιτετ κ.λ.π., σε λαϊκή βάση για μένα είναι η μοναδική λύση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Κωνσταντίνος Βασιλείου Λιόλιος. Παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Α.Ο.Καβάλας, του Ολυμπιακού Πειραιώς, του ΟΦΗρακλείου, του Θριάμβου Θεσσαλονίκης.

Προπονητής ποδοσφαίρου

π. Πρόεδρος Βετεράνων Α.Ο.Καβάλας, Ιδρυτής

π. Πρόεδρος Προπονητών ποδοσφαίρου Καβάλας Ιδρυτικό Μέλος

Βιοτέχνης

Άρθρο του Κωνσταντίνου Λιόλιου

Είναι το ποδόσφαιρο το όπιο του λαού;

30 Μαΐου 2013

Στόχος είναι να επανασυνδεθούμε με τον λαϊκό κόσμο του ποδοσφαίρου και να αγωνιστούμε για την εξυγίανση, τον εκδημοκρατισμό και την πρόοδο του δημοφιλούς αθλήματος, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που εξουσιάζεται από σημαντικούς επιχειρηματικούς παράγοντες.

Το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού, λένε πολλοί στην Ελλάδα. Βλέποντας μόνο την αρνητική επιρροή που ασκεί στις λαϊκές μάζες και κάνει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου να επικεντρώνει τη ζωή του σ’ αυτό, παραγνωρίζοντας όλα τα άλλα προβλήματά του κυρίως, να παραιτείται από τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, που θα προέλθει από τους κοινωνικούς αγώνες.

Το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι, αν το διαχειρίζονται σωστοί και έντιμοι άνθρωποι είναι το καλύτερο μέσο διαπαιδαγώγησης των νεαρών παικτών καθώς αναπτύσσει την ομαδικότητα, την αγωνιστικότητα, τους μαθαίνει να θέτουν στόχους και να προσπαθούν να τους κατακτήσουν, βελτιώνοντας τον ίδιο τους τον εαυτό και συγχρόνως να αναπτύσσουν την ομαδικότητά τους με αγάπη και σεβασμό για τον συμπαίκτη τους και της δυνατότητας τους για τον κοινό σκοπό, την κατάκτηση της νίκης μέσα σε φίλαθλο πνεύμα, έτοιμοι να αποδεχθούν όμως και την ήττα (ή την ισοπαλία) μια και κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό στο παιχνίδι αλλά και στη ζωή μας γενικότερα.

Μέσα από το ποδόσφαιρο δημιουργείται ένα σύστημα αξιακό που ξεκινάει από την αποδοχή της ανωτερότητας του συμπαίκτη – συνανθρώπου και του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει κάθε ποδοσφαιριστής στην ομάδα – κοινωνία. Απαιτείται σεβασμός και καλοπροαίρετη συνεργασία με τον προπονητή, τους διαιτητές και τους φιλάθλους που συμβάλλουν, ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του στην κατάκτηση των αγωνιστικών και κοινωνικών στόχων της ομάδας – κοινωνίας.

Αυτό το σύστημα καθορίζει κατά πολύ και την μετέπειτα πορεία τους στη ζωή ως κοινωνικών ατόμων με ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον συνάνθρωπο και την βελτίωση της ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Αντιμέτωπο μ’ αυτό το σύστημα όμως, έρχεται ένα άλλο που καλλιεργείται και αναπτύσσει την αντίληψη ότι το άτομο είναι πάνω από την ομάδα (ατομικισμός) ότι η νίκη – ως ανώτατη αξία στη ζωή – κατακτιέται γρήγορα και με όλα αυτά τα μέσα κυρίως τα αθέμιτα -δωροδοκίες, βιαιότητες, αναξιοκρατία, διαπλοκή με διαιτησία, παράγοντες, πολιτικούς, ντόπινγκ ώστε να υπερισχύσουμε του συμπαίκτη, στο πλαίσιο της ομάδας ή των άλλων ομάδων, στο πλαίσιο του πρωταθλήματος και των άλλων συνανθρώπων μας στο πλαίσιο της κοινωνίας.

Βορά στη βιομηχανία του κέρδους

Αυτές οι δυνάμεις που εμφορούνται από αυτή την αντίληψη έχουν αφεθεί μόνες τους και ανενόχλητες να διαβρώσουν συνειδήσεις και να εκμεταλλεύονται οικονομικά και πολιτικά ένα άθλημα με δισεκατομμύρια φιλάθλους παγκοσμίως, μετατρέποντάς το σε κερδοφόρα βιομηχανία θεάματος και τζόγου αλλά και εκτόνωσης των λαϊκών μαζών.

Όπου όμως παρενέβησαν και έδρασαν σωστά δυνάμεις με άλλη αντίληψη, παρουσίασαν έργο αναδεικνύοντας την κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, οικολογική και φιλολαϊκή πλευρά του ποδοσφαίρου.

Ενδεικτικό παράδειγμα μετά την μεταπολίτευση

Δημιουργήσαμε (και ο γράφων) τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) από τους παίκτες Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας που με τους απεργιακούς μας αγώνες και την πολυεπίπεδη δράση μας αναπτύξαμε την επαγγελματική μας συνείδηση και κατακτήσαμε εργασιακά δικαιώματα και συγχρόνως μετά συμβάλλαμε στην εξυγίανση και τον εκδημοκρατισμό του ποδοσφαίρου. (Αλλά άνοιξαν οι πύλες και οι καραβιές ξένων παικτών αμφιβόλου αξίας εκτός ολιγων. Γιατί άραγε;).

Ήρθε η ώρα

Καιρός είναι οι κομματικές ηγεσίες, στο πλαίσιο της δράσης τους να επανεκτιμήσουν τις απόψεις τους για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο και το ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και να δράσουν μαζικά και συντονισμένα με όλες τις δυνάμεις τους.

Στόχος είναι να επανασυνδεθούμε με τον λαϊκό κόσμο του ποδοσφαίρου (ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους) και να αγωνισθούμε για την πρόοδο του δημοφιλούς αθλήματος.

Οχι μόνο στο επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αλλά και στα δρώμενα του επαγγελματικού ιδιαίτερα αυτή την εποχή που εξουσιάζεται από σημαντικούς και μη επιχειρηματικούς παράγοντες ανεξέλεγκτους από την κοινωνία και τους μηχανισμούς της εξουσίας, η οποία τους προσφέρει χαριστικές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, γηπεδικό κλπ, χαρίζοντας εκατομμύρια στις ΠΑΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Γίνεται κι αλλιώς

Το μοντέλο αυτών των ομάδων και ιδιαίτερα της Μπάρτσα φαντάζει εξωπραγματικό!

Ποδοσφαιρικές ομάδες θα υπάρχουν πάντα. Κάποιες από αυτές θα λέγονται μεγάλες. Αλήθεια, πως μετράμε αυτό το “μεγάλες”; Τα κριτήρια διαφέρουν για τον καθένα μας, όμως έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσει ένας σύλλογος σε επιτυχίες είναι να βρεθεί ένας “λεφτάς που να τα σπρώχνει”. Πράγματι αυτός είναι ένας τρόπος. Υπάρχει, όμως, και άλλος τρόπος. Αυτός που διδάσκει ο σύλλογος που λέγεται FCBarcelona.

Στην Μπάρτσα κανείς δεν περιμένει τον “λεφτά”. Εκατόν δέκα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυσή της και μέχρι τώρα ποτέ δεν χρειάστηκε ο “μεγάλος” για να την ξελασπώσει. Δεν της χρειάστηκε ακόμα και σε δύσκολες εποχές, όταν το καθεστώς απειλούσε να την εξαφανίσει. Την Μπάρτσα την κυβερνάει ο κόσμος της, τα 160.000 μέλη της, τα οποία εκλέγουν διοίκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα μέλη του FCBarcelonaέχουν δικαίωμα να ρίξουν τη διοίκηση με πρόταση μομφής, αν υπάρχει η υποψία ότι αυτή λειτουργεί εκτός καταστατικού. Τα μέλη έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τη διοίκηση για το που πάνε τα λεφτά από τα έσοδα του συλλόγου. Τα μέλη αποφασίζουν που θα πάει μέρος του προϋπολογισμού και έχουν αποφασίσει ότι ένα σεβαστό ποσό θα δίνεται σε ετήσια βάση για κοινωνική – ανθρωπιστική δράση. Ένα ποσό που καμία διοίκηση δεν μπορεί όχι να πει ότι δεν το δίνει, αλλά ούτε καν να επιχειρήσει να το μειώσει. Κανένας πρόεδρος της Μπαρτσελόνα δεν θα βάλει λεφτά από την τσέπη του, κανένας δεν θα βάλει λεφτά στην τσέπη του, κανένας δεν έχει τη θέση του εξασφαλισμένη.

Την εποχή που άλλες ομάδες αναζητούν χορηγούς εν μέσω κρίσης η Μπάρτσα έχει στη φανέλα της UNICEF. Όχι μόνο δεν βγάζει λεφτά από αυτή την πράξη, αντίθετα “πληρώνει” για να υπάρχει κάτι πάνω στη φανέλα της. Μια φανέλα που επί δεκαετίες παρέμεινε και παραμένει “αμόλυντη”, όπως πιστεύουν οι φίλοι της ομάδας από κάθε είδους διαφήμιση. Τα μέλη, άλλωστε, δέχτηκαν κάποτε να αυξηθεί η συνδρομή που πληρώνουν προς τον σύλλογο παρά να μπει κάποιος χορηγός.

Παράλληλα, όταν άλλοι σύλλογοι προσπαθούν να πάρουν έτοιμους ποδοσφαιριστές, η Μπαρτσελόνα επιχειρεί να τους δημιουργήσει. Οι ακαδημίες της, βγάζουν παίκτες συνεχώς όσοι δεν προωθούνται στη μεγάλη ομάδα τροφοδοτούν άλλους συλλόγους. Η Μπάρτσα κατέκτησε πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ισπανία αλλά και το Τσάμπιονς Λινγκ, Βαλντές, Πουγιόλ, Πικέ, Μπουσκιέτς, Τσάβι, Ινιέστο, Μέσι, επτά από τους έντεκα παίκτες βασικοί προερχόνταν από τις μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα μπολιασμένοι με την νοοτροπία που ο κόσμος της ομάδας έχει επιβάλει: παίζουμε γρήγορα, επιθετικά και θεαματικά. Προπονητής ο Γκουαρντιόλα (έφυγε) ένας πρώην μεγάλος παίκτης της Μπάρτσα, προερχόμενος κι αυτός από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Οι φίλοι της Μπάρτσα λένε περήφανα για την ομάδα τους ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από έναν απλό σύλλογο. Θα μπορούσαν να γραφτούν σελίδες επί σελίδων για τους κοινωνικούς  της αγώνες από το παρελθόν μέχρι σήμερα, για τον τρόπο που διοικείται, για το τι σημαίνει για τους οπαδούς της να διοικείται έτσι και να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια στον ίδιο δρόμο.

Εδώ στην Ελλάδα, το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας της Μπάρτσα φαντάζει “εξωπραγματικό”. Ποιος, όμως, κάθισε ποτέ να μας εξηγήσει το γιατί δεν θα μπορούσαν και οι ελληνικοί σύλλογοι να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο; Μήπως γιατί ποτέ δεν προσπάθησαν;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα είχαν ίσως διαφορετική απάντηση αν κάποιος έριχνε μια ματιά στο μοντέλο διοικησης της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο η επιδίωξη μάλλον δεν ήταν να εξασφαλιστεί το μέλλον του κάθε αθλητικού συλλόγου αλλά να εξυπηρετηθεί το επιχειρηματικό συμφέρον ορισμένων.

Η Μπαρτσελόνα εδώ και 114 χρόνια “φωνάζει” ότι γίνεται κι αλλιώς. Αρκεί να θέλουν κάποιοι να ακούσουν! Θέλουν; Η εμπειρία διδάσκει ότι δεν θέλουν.

Θα προσπαθήσω για την ιδανική λύση της λαϊκής βάσης.

ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΕΙ ΠΟΤΕ

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments