ΚΥΠΡΟΣ — 02 Απριλίου 2013
  • Views155

Αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούνται στην Κύπρο με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και πολιτικοί, επιχειρηματικοί και θεσμικοί παράγοντες είχαν εκφράσει δυσφορία στο πρόσωπό του. Έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι πλέον άνοιξε ο δρόμος για την αποχώρηση και του κεντικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη.

Όπως όλα δείχνουν ο Νίκος Αναστασιάδης θα ανακοινώσει άμεσα μίνι ανασχηματισμό που θα αντανακλά τις νέες ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς και την εκπροσώπηση θεσμών όπως η εκκλησία, η οποία συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα και διαθέτει κεφάλαια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών.

Το όνομα που θα αντικαταστήσει τον κ. Σαρρή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, όμως, σήμερα αναμένεται να γίνει ένας «μίνι» ανασχηματισμός στη Μεγαλόνησο. Εκτός από τον κ. Σαρρή αναμένεται να γίνουν κι άλλες αλλαγές.

Τα σενάρια διαδοχής

 Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον κ. Σαρρή στο υπουργείο Οικονομικών είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός εργασίας Χάρης Γεωργιάδης, ενώ στη θέση του υπουργού εργασίας θα διοριστεί η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Εξελίξεις με τρόικα-Μνημόνιο

Στο πλαίσιο προσπαθειών για ήπια προσαρμογή η Λευκωσία εξασφάλισε παράταση ενός έτους, δηλαδή μέχρι το 2018, για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.

«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας πως κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σαρρή, η Λευκωσία θα λάβει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας τον Μάιο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί είχε δηλώσει πως το κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξης, ωστόσο δεν προσδιόρισε την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments