ΚΟΣΜΟΣ — 08 Μαρτίου 2013
  • Views113

Καταστροφική για την Κύπρο και με αλυσιδωτές επιπτώσεις θα ήταν η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη τονίζουν Κύπροι καθηγητές-οικονομολόγοι, αποκλείοντας τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης, αμέφερε ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων, το οποίο σηματοδοτεί και έξοδο από την ευρωζώνη σημαίνει μεγάλη υποτίμηση, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση της αξίας των καταθέσεων.

 Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων και τα ερωτηματικά που πλανώνται σχετικά με μια άτακτη έξοδο από το ευρώ ο κ. Ζαχαριάδης τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον. «Δεν θα γίνει “κούρεμα” καταθέσεων, άρα δεν υπάρχει ούτε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά. Έξοδος από την ευρωζώνη για την κάθε χώρα συνεπάγεται αύξηση στο κόστος εισαγωγής και άρα αύξηση στο κόστος ζωής, εξήγησε ο οικονομολόγος.

«Νομίζω πως όσο λιγότερο συζητούμε για τα ενδεχόμενα που αφορούν “κούρεμα” καταθέσεων και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη τόσο το καλύτερο», υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι τόσο το “κούρεμα” των καταθέσεων όσο και μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφικά ενδεχόμενα. Δεν έχει νόημα να συζητούμε δημόσια ποια από τις καταστροφές θα ήταν χειρότερη, σημείωσε, τονίζοντας ότι « το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε και τις δύο, χωρίς να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα από κανέναν».

 Σε πλήρη συσκότιση βρίσκεται ο κόσμος σχετικά με τα διάφορα σενάρια, που αιωρούνται και αφορούν «κούρεμα» καταθέσεων και της εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρώπη, εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο «Φρέντερικ», Ιωάννης Βιολάρης. «Η συνεχιζόμενη συζήτηση περί “κουρέματος” καταθέσεων, ή και εξόδου από την ευρωζώνη, πρέπει να σταματήσει, διότι μόνο κακό κάνει στο οικονομικό μας μέλλον και την επιβίωση» επισημαίνει.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments