ΚΥΠΡΟΣ — 23 Μαρτίου 2013
  • Views148

Καθοριστική σύσκεψη από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, πραγματοποιείται από τις 11:30 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη συμμετέχει και το κλιμάκιο της Τρόικας και αναμένεται να εξεταστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν χθες βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Σε περίπτωση που το κλιμάκιο της Τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το κούρεμα, τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα να διεξαχθεί σήμερα η Ολομέλεια.

Αν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αίσια κατάληξη, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν το πράσινο φως για να προωθηθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για το κούρεμα. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ολομέλεια αναμένεται να μετατεθεί για αύριο.

Εκτιμήσεις κυβερνητικής πηγής

Κρίσιμη χαρακτηρίζει κυβερνητική πηγή τη συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΥΠΟΙΚ με την αντιπροσωπεία της Τρόικας.

Όπως αναφέρθηκε, σήμερα, θα διαφανεί κατά πόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πεισθεί πως δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου, όπως αρχικά επέμενε το Ταμείο. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μέχρι χθες το ΔΝΤ εκτιμούσε πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» όσον αφορά το bail in (μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές) για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις.

Τα νέα στοιχεία, προστέθηκε από την πηγή, έχουν σταλεί στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ για επεξεργασία και αναμένονταν η απάντηση, ενώ στη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί το Διεθνές Ταμείο πως «τα νούμερα βγαίνουν». Η κυβερνητική πλευρά φέρεται να εκτιμά πως πιθανόν οι αναλύσεις και τα στοιχεία που θα δοθούν θα γίνουν αποδεκτά από το ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ανοικτό για σήμερα και θα διαφανεί ανάλογα και με την εξέλιξη της σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ με την Τρόικα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments