• Views187

Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό προωθεί το υπουργείο Εργασίας, εναρμονιζόμενο με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη συντάξει νομοσχέδιο -το προσχέδιο του οποίου έχει σταλεί στην τρόικα- για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο και θα καταθέσει στην Βουλή μετά την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα. Ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 προβλέπει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής.

Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου. Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.

Απώλειες μέχρι και 80% στις καταθέσεις τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μεγάλοι καταθέτες της Cyprus Popular Bank σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο κ. Σαρρής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν χρόνια πριν οι καταθέτες δουν κάποια από τα χρήματα τους να επιστρέφονται. «Σε ρεαλιστική βάση, θα επιστραφούν πολύ λίγα», δήλωσε ο κ. Σαρρής. Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να χρειαστούν έξι ή επτά χρόνια για να πάρουν οι καταθέτες πίσω τα χρήματα τους, δήλωσε: «Μπορεί ναι. Και το ποσό που θα επιστραφεί θα μπορούσε να είναι το 20%. Σίγουρα, για τους καταθέτες πάνω από τα 100.000 ευρώ θα είναι ένα σημαντικό χτύπημα».

Στην Αθήνα, βρίσκονται τουλάχιστον οι 5 από τους 8 δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει για την πορεία τους μετά την ομαδική απόδραση. Θεωρούν ότι έχουν βρει καταφύγιο στην «πολυκοσμία» της πρωτεύουσας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διάπραξης ληστειών, όπως οι περισσότεροι είχαν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.Οι ίδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως αρχικά οι δραπέτες επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Βόρεια Ελλάδα κινούμενοι προς σημεία που θα μπορούσαν να διαφύγουν προς το εξωτερικό. Φαίνεται με αυτοκίνητο που είχαν κλέψει συνεργοί τους από τα Τρικάλα, τουλάχιστον 5 από αυτούς να προσπάθησαν να κινηθούν προς την Καλαμπάκα. Εξαιτίας όμως των αστυνομικών μπλόκων που είχαν στηθεί στην ευρύτερη περιοχή άλλαξαν κατεύθυνση με πιθανό προορισμό την Αττική.

Τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα εμπλέκει στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης. Αναλυτικά, κατά την κατάθεση του στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Διώτης παρέδωσε στους βουλευτές μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το επίμαχο στικάκι. Τα 8 e-mail αντηλλάγησαν στις αρχές Ιουλίου του 2011, όταν δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη «μετακομίσει» από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, συνέχιζε ωστόσο να ασχολείται ενεργά με την υπόθεση. Από τη συγκεκριμένη αλληλογραφία προκύπτει ότι για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ γνώριζαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Puh9vhIJcdk[/tube]

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments