ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 06 Απριλίου 2012
  • Views132

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ως το τέλος είναι οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Με τα αποθέματα αμμωνίας να αρκούν για μόλις 3 μέρες, όλοι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο και, εν συνεχεία, ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο (το οποίο είχε εκτάκτως συγκληθεί, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την υπογραφή σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση του 20% των κτιρίων του κάτω Νοσοκομείου) άμεσο συντονισμό κινητοποιήσεων για ολόκληρη την πόλη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η εταιρεία.

Μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους αναστολής λειτουργίας της βιομηχανίας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

1) να οριστεί μια επιτροπή αγώνα, τα μέλη της οποίας θα προκύψουν αμέσως μετά την σύσκεψη όλων των φορέων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή των Βαΐων στις 18:30 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (αν και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της σύσκεψης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν έχει αποκλειστεί τελείως),

2) να πραγματοποιηθεί πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο, την Μεγάλη Τρίτη

3) να αποσταλεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΒΦΛ Γεώργιος Τσιμενίδης απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων, καθώς το εργοστάσιο υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών και κινδυνεύει να κλείσει – και σε αυτή την περίπτωση η επαναλειτουργία του είναι πρακτικά αδύνατη. Επίσης ο κ. Τσιμενίδης αναρωτήθηκε αν η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη τους 1200 εργαζόμενους της βιομηχανίας και τα 50 εκατομμύρια που “πέφτουν” στην αγορά της Καβάλας από την δραστηριότητα της ΒΦΛ, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι μέχρι τώρα από την ελληνική κυβέρνηση οι εργαζόμενοι έχουν εισπράξει μονάχα υποσχέσεις.

Ο πόλεμος που έχουμε δεχτεί δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και στο θέμα του φυσικού αερίου είμαστε η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη. Σε όλη την χώρα οι αγροτικές ενώσεις διαμαρτύρονται για την έλλειψη λιπάσματος από την αγορά και δεν συγκινείται κανένας. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι το εργοστάσιο ανήκει στην Καβάλα, πρόσθεσε ο κ. Τσιμενίδης.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=TpHLtCRiUAc[/tube]

Τον λόγο πήρε, αμέσως μετά, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κινητοποιήσεις αυτές καθυστέρησαν αδικαιολόγητα πρότεινε την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Θεόδωρος Καλλιοντζής, ωστόσο και αυτός στάθηκε στο γεγονός ότι υπήρξανε δραματικές καθυστερήσεις στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η σημερινή συνάντηση έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Με ποιους θα συνομιλήσουμε στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα; Θα σταθούμε στο πλευρό οποιασδήποτε απόφασης πάρει η διοίκηση, φοβάμαι όμως ότι είναι πολύ αργά, τόνισε ο κ. Καλλιοντζής.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης εξαπέλυσε επίθεση σε όσους βολεύτηκαν με τα καθρεπτάκια και την αλλαγή ιδιοκτησίας, ενώ επέρριψε στον Κωστή Σιμιτσή για ασυμφωνία ανάμεσα στα λόγια και στα έργα. Παράλληλα, προσέθεσε ότι η λειτουργία του εργοστασίου αποτελεί εθνική ανάγκη για την χώρα.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι Βασίλης Λιόγκας και Άρης Βέρρος, με τον κ. Λιόγκα να είναι αυτός που πρότεινε την διεξαγωγή του πανκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου και την αποστολή του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ο οικονομικός πνεύμονας όχι μόνο της Καβάλας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=KAxwhUZaOY0[/tube]

Στο φλέγον θέμα της ΒΦΛ τοποθετήθηκε σήμερα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους εργαζομένους της βιομηχανίας, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για την εξεύρεση λύσης ώστε να συνεχιστεί χωρίς εμπόδια η λειτουργία του εργοστασίου.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=xP_SFjmkB3k[/tube]

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments