• Views179

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε πρόταση, η οποία αφορά τη δημιουργία ειδικού ταμείου και μετακίνηση σε αυτό ταμείων προνοίας που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες και περιουσιακών στοιχείων του κράτους με στόχο να εξασφαλιστεί σημαντικό μέρος από το ποσό των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί το Eurogroup.

Το ταμείο αυτό θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικροκαταθέτες.

Νέα καθυστέρηση στην εξεύρεση τελικής λύσης για την κυπριακή οικονομία προκύπτει μετά από τη δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, εξερχόμενος πριν από λίγο από το Προεδρικό Μέγαρο, μίλησε για ανακοίνωση πακέτου για την οικονομία μέχρι της αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση και στα αγγλικά για τα ξένα media, που έχουν κατακλύσει το χώρο έξω από το Μέγαρο, όπου συσκέπτονται οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η «Λαϊκή Τράπεζα» διαψεύδει τα περί λουκέτου

Η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης

Διαψεύδει έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έλαβε την απόφαση να συνεχιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας. Ανώτατος παράγοντας της Επιτροπής μιλώντας στο protothema.gr διαψεύδει ότι έχει ληφθεί απόφαση για λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα.

Τίθεται σε εκκαθάριση η Λαϊκή Τράπεζα

Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η Κύπρος καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα».

Όπως αναφέρει το sigmalive.com, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση.

Με αυτό τον τρόπο απαλλασσόμαστε από 2 δισ. και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200.000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

 

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η κρίση στην Κύπρο σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στην εκεί αγορά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η Jumbo, η έκθεση της οποίας είναι σημαντική.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, από τα 233 εκατ. ευρώ «ταμείο» που έχει η εταιρεία, τα 45-50 εκατ. ευρώ περίπου βρίσκονται κατατεθειμένα στην Κύπρο και τα άλλα 83-88 εκατ. ευρώ βρίσκονται στη Βουλγαρία! Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε ελληνικές τράπεζες.

Προκύπτει δηλαδή αβίαστα το ερώτημα, αν ο βασικός μέτοχος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, κοιμάται ήσυχος, με την διασπορά αυτή που έχει επιλέξει.
Πέραν των όποιων επιπτώσεων προκύψουν από τις εξελίξεις στην Κύπρο, το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της χώρας, κατατεθειμένο στη Βουλγαρία, προφανώς λόγω των προσφερόμενων υψηλών επιτοκίων. Δεν αποτελεί όμως τοποθέτηση υψηλού ρίσκου για την εισηγμένη εταιρεία;

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως η Κύπρος ακολουθεί ένα οικονομικό μοντέλο που δεν είναι καθόλου επιτυχημένο. Έχει ένα τραπεζικό τομέα με πολύ υψηλά επιτόκια και πολύ λίγες ρυθμίσεις και για αυτό βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

«Δεν φταιει κανείς άλλος παρά η ίδια η Κύπρος. Αυτό το οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να επιζήσει», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, πρέπει να μεταρρυθμιστεί και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουν.

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας τα όσα αναφέρθηκαν περί συμφωνίας της Κυβέρνησής του για κούρεμα καταθέσεων. Ανακοίνωση του γραφείου του πρώην προέδρου αναφέρει ότι το θέμα του κουρέματος καταθέσεων “ποτέ δεν ετέθη για συζήτηση ενώπιον της κυβέρνησης Χριστόφια, ούτε και ποτέ ο Πρόεδρος Χριστόφιας συζήτησε ή πολύ περισσότερο αποδέχθηκε ένα τέτοιο, καταστροφικό για την Κύπρο, σενάριο”.

“Το Μνημόνιο που κατ’ αρχήν συμφώνησε η Κυβέρνηση Χριστόφια με την Tρόικα, ούτε μια λέξη δεν περιλαμβάνει για κούρεμα καταθέσεων.

Είναι φανερό ότι τα όσα μεταδίδονται περί δήθεν συμφωνίας με τον Σόιμπλε καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Αποτελούν μεγάλο ψέμα και κατασκευασμένη είδηση”, καταλήγει η ανακοίνωση.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=wkRavevVIsw&list=UU_E3ROtebnZXH708dOeBgDQ&index=1[/tube]

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=EWhPg95GVUo&list=UU_E3ROtebnZXH708dOeBgDQ&index=2[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments