ΥΓΕΙΑ — 04 Ιουνίου 2013
  • Views180

Η πρόληψη συνιστά την καλύτερη θεραπεία για κάθε πάθηση αλλά στην περίπτωση της οστεοπόρωσης θεωρείται ζωτικής σημασίας και κρίνεται απαραίτητο αυτή να ξεκινά από την παιδική κιόλας ηλικία.

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε: 

Η επαρκής καθημερινή πρόσληψή του είναι αναγκαία τόσο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του σκελετού όσο και για την επίτευξη της κορυφαίας οστικής μάζας σε νεαρή ηλικία. Όσο περνούν τα χρόνια, οι απαιτήσεις σε ασβέστιο μειώνονται, αλλά στα ηλικιωμένα άτομα αυξάνονται εκ νέου, διότι η απορρόφηση του από το έντερο ελαττώνεται. Γενικά, κάθε ενήλικος πρέπει να προσλαμβάνει πάνω από 800 g ανά ημέρα. Η συνιστώμενη ημερήσια παροχή για έγκυες και θηλάζουσες ανέρχεται περίπου στα 1200 mg, ενώ για γυναίκες σε εμμηνόπαυση περίπου στα 1500 mg. Κύριες πηγές ασβεστίου συνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, σκληρά τυριά κ.α.), όπως και τα ψάρια που καταναλώνονται με το κόκαλο (π.χ.) σαρδέλες). Αφού συμβουλευτείς το γιατρό σου μπορείς να λάβεις και συμπλήρωμα ασβεστίου αν δεν λαμβάνεις την απαιτούμενη ποσότητα από φυσικές τροφές.

Πόση άσκηση απαιτείται: 

Το ιδανικό είναι να γυμναζόμαστε τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινά ή 45-60 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα. Μην ξεχνάς πως σύμφωνα με τους ειδικούς δυο βασικοί κανόνες μπορούν αποδεδειγμένα να καθυστερήσουν την εμφάνισή της οστεοπόρωσης ή και να την αποτρέψουν εντελώς: Η πλούσια σε ασβέστιο διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση.

Print Friendly

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments