ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 17 Ιουλίου 2013
  • Views162

Επίθεση στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το πρόγραμμα κινητικότητας και για τη λήψη μέτρων που στην ουσία τους είναι ανεφάρμοστα, όπως τα χαρακτήρισε, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε κατά τη συζήτηση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου ότι «δεν οδηγεί πουθενά η λογική της επίτευξη πρωτογενούς  πλεονάσματος με κάθε κόστος» και εξέφρασε την αναγκαιότητα να αλλάξει τώρα το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας, «διαφορετικά δεν πρόκειται να πετύχει τους στόχους του», όπως τόνισε.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αλλάξει μετά τις ενέργειες για την ΕΡΤ, που τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «αυταρχικές», και πλέον στηρίζεται σε «λύσεις αυταρχικές», αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με σχεδιασμό και αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπερασπίστηκε γι’ άλλη μια φορά την πολιτική που εφάρμοσε ο Αντώνης Μανιτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι όσο ήταν υπουργός «δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης» και αναφερόμενος στο πρόγραμμα κινητικότητας σημειώνει ότι είναι αυθαίρετο και προκαλεί ζητήματα προφανούς αντισυνταγματικότητητας. «Με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών, δεν βοηθάτε την αναδιοργάνωση του κράτους. Με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε; Με δεδομένα συγκυριακά και εντελώς ανορθολογικά; Με αλλεπάλληλα μπρός – πίσω, ανάλογα με τις αντιδράσεις;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας έναν «απολογισμό» για την πορεία της χώρας το τελευταίο έτος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι μπορεί η χώρα να σταθεροποιήθηκε και να αποτράπηκαν η χρεοκοπία και η έξοδός της από την ευρωζώνη, ωστόσο η χώρα δεν βγήκε από την κρίση και η κοινωνία δεν ανάσανε.

«Δεν συμμερίζομαι το αφήγημα της βέβαιης επιτυχίας. Και δεν το ασπάζομαι όχι από απαισιοδοξία, αλλά επειδή έχουμε την εικόνα των βασικών μεγεθών και καταστάσεων σε κοινωνία και οικονομία. Την εκρηκτική ανεργία, τη μείωση των εισοδημάτων, την πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων, την ανασφάλεια  που νοιώθουν οι πολίτες.
Συζητάμε σήμερα ένα σύνολο ρυθμίσεων που παρουσιάζονται ως προαπαιτούμενες δράσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Είναι όμως αποτελεσματικές πολιτικές για την ανασυγκρότηση της χώρας;  Έχουμε σημαντικές διαφωνίες ως προς αυτό», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Αναφερόμενος γενικά στο πολυνομοσχέδιο, τόνισε ότι «αποτυπώνεται η αποδοχή από την κυβέρνηση της λογικής ότι πρώτα θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα διεκδικήσουμε ελαφρύνσεις στο χρέος και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής. Πιστεύουμε – και αυτό προσπαθήσαμε να δείξουμε όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση – ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί σε ασφαλή δρόμο.

Να το πούμε απλά. Το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα  και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις  αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης,  δεν θα πετύχει τους στόχους.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι μια άκαμπτη δογματική προσέγγιση, με αυταρχικές εκφάνσεις και πρακτικές, συνιστά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Δεν οδηγεί πουθενά η λογική της επίτευξη πρωτογενούς  πλεονάσματος με κάθε κόστος.

Εμείς λέμε – εδώ και τώρα αλλαγές – τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα. Το λέμε ακριβώς γιατί θέλουμε   να πετύχει το πρόγραμμα. Είναι λάθος να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο».

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ανεφάρμοστα τα μέτρα που συμφώνησε η δικομματική κυβέρνηση και τόνισε «Η δικομματική  πλέον κυβέρνηση συμφώνησε στη λήψη ανεφάρμοστων μέτρων.  Η συμφωνία για χιλιάδες μετακινήσεις σε λίγες μόνον εβδομάδες, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης, χωρίς περιγράμματα θέσεων και αποτίμηση προσόντων και χωρίς εντοπισμό και γνωστοποίηση στους μετακινούμενους των κενών θέσεων που πρόκειται να καλύψουν, είναι στην πραγματικότητα η επιλογή  της αυθαιρεσίας και προκαλούν  και ζητήματα προφανούς αντισυνταγματικότητητας».

Εκτίμησε μάλιστα, ότι «με την αποδοχή των ανορθολογικών απαιτήσεων της τρόικας και τις σπασμωδικές αποφάσεις που λαμβάνετε,  η χώρα δεν θα καταφέρει να φανεί συνεπής σε όσα συμφωνήσατε. Και αν τελικά καταφέρει να  φανεί τυπικά συνεπής, επί της ουσίας θα έχει οδηγηθεί σε  κατάρρευση  των δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την αναστάτωση και τη μαζική αποθάρρυνση που προκαλείτε.

Και κατέληξε ο κ. Κουβέλης λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη, «δεν συνδέουμε την υπευθυνότητα με το  συντηρητισμό. Δεν συνδέουμε την προοδευτική προοπτική με τη δημαγωγία, το λαϊκισμό και την υπεράσπιση των παθογενειών του παρελθόντος. Αυτή είναι μια πολιτική θέση χρήσιμη και αναγκαία για τη χώρα. Είναι η πολιτική που θα δικαιωθεί».

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments