• Views145

Προς νέα αναβολή βαίνει η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη μελετά το ενδεχόμενο διεξαγωγής διήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, θεωρείται πιθανό να μην λειτουργήσουν τελικά οι τράπεζες την Τρίτη και την Τετάρτη. Η είδηση για τη νέα αναβολή της ψηφοφορίας μεταδόθηκε τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους Financial Times του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε απευθυνόμενος στους Κυπρίους ότι με τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους -«και οι μελλοντικές γενιές απαλλάσσονται από τα δικά μας λάθη».

Προς αποφυγή ενδεχόμενου κινδύνου μαζικής εκροής καταθέσεων από την Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως θα παραχωρηθεί σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο ετών το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Επίσης, θα παραχωρηθούν στους καταθέτες αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.

Μήνυμα στήριξης Αντ.Σαμαρά στην Κύπρο εν όψει της ψηφοφορίας

«Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι» σημειώνει ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου, δεδομένου ότι και η ίδια περνά μια σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια.

«Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα» διαβεβαιώνει και υπενθυμίζει ότι η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές.

« Θα αποδειχθεί και πάλι. Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι» καταλήγει.

 

Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στα γραφεία βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Η οργάνωση «Ολικοί αρνητές συστράτευσης με το υπάρχον», με προκήρυξη που ανήρτησε στο Indymedia, ανέλαβε την ευθύνη για την τριπλή εμπρηστική επίθεση, που σημειώθηκε στα πολιτικά γραφεία βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιθέσεις είχαν σημειωθεί το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στα γραφεία των Στ.Καλαφάτη, Κ.Γκιουλέκα και Γιώργου Ορφανού.

Οι συντάκτες της προκήρυξης υποστηρίζουν πως στόχος της οργάνωσης δεν ήταν η πρόκληση κάποιου τραυματισμού, αλλά να στείλει ένα «μήνυμα» και να διαχύσει «το χάος και την αναρχία».

«Έτσι όπως μπαίνουν στις ζωές μας, να μπούμε και εμείς στις δικές τους» αναφέρουν και εξαπολύουν απειλές για «διαρκείς εχθροπραξίες μέχρι την ολική καταστροφή κράτους και εξουσίας».

Στηλιτεύουν την «κρατική καταστολή» που, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, εφαρμόζεται σε «κατειλημμένους χώρους» και όπου εκδηλώνονται «εστίες αντίστασης», κάνοντας, στο σημείο αυτό, ιδιαίτερη αναφορά στο «δόγμα της μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζεται στην περίπτωση των κατοίκων και πολιτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

 

Υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και της διαπραγματεύσης της Αθήνας με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα.

Παρέμβαση για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο έκανε ο πρωθυπουργός με μήνυμά του. «Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου, δεδομένου ότι και η ίδια περνά μια σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια.

«Η ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε και υπενθυμίζει ότι η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές.

 

Μπλόφαρε, δεν είχε εκρηκτικά

Παραδόθηκε ο Ριζάι, σώοι οι όμηροι στο Μαλανδρίνο

Σώοι και αβλαβείς είναι οι πέντε όμηροι στις φυλακές Μαλανδρίνου, καθώς ο ισοβίτης Αλκέτ Ριζάι παραδόθηκε όταν είδε τους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ριζάι δεν είχε στην κατοχή του εκρηκτικά και απλώς μπλόφαρε κρατώντας ενα ραδιοφωνάκι τυλιγμένο σε ταινία και από το οποίο προεξήχαν καλώδια.

Ο Ριζάι εκμεταλλεύτηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, θεωρώντας ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο χαλαρά και κατάφερε, άγνωστο πώς, να αιφνιδιάσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να περάσει από την πτέρυγα όπου βρίσκεται έγκλειστος στο φρουραρχείο και κοντά στην πύλη εξόδου των φυλακών.

Η ομηρεία έξι αρχικά σωφρονιστικών υπαλλήλων ξεκίνησε περίπου στις 9 το βράδυ του Σαββάτου.
Ένας εκ των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων κατάφερε πάντως να διαφύγει. Οι άλλοι πέντε υπάλληλοι παρέμειναν όμηροι του κακοποιού, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους συνεχίζονται.

Κρατούμενος που δεν έχει αναγνωριστεί έστειλε στο Assοciated Press φωτογραφία του Ριζάι με τους ομήρους.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=mDBwuqZ4xBw&list=UU_E3ROtebnZXH708dOeBgDQ&index=2[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments