ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 21 Οκτωβρίου 2012
  • Views474

    Όταν ήρθε η ώρα, κατέβηκα τα σκαλάκια στο υπόγειο του θεάτρου, πήρα τη θέση μου στη σκοτεινή αίθουσα και περίμενα «τ’ αστέρια» να λάμψουν.  Στο σύνθημα  «κλείστε τα κινητά», ακουστήκανε οι πρώτοι ήχοι. Τυλιγμένες στο μαύρο οι «Πλειάδες», άστραψαν στο χώρο σαν έξη μανουάλια, άπλετο φως πλημμύρισε την αίθουσα από τις θείες βυζαντινές ψαλμωδίες, γέμισαν ξαφνικά οι τοίχοι εικόνες αγίων, ο Αι Δημήτρης μπροστάρης,  το βαμμένο φόντο, με τα χρώματα της θάλασσας του Θερμαϊκού, έγινε καμβάς του Μικελάντζελο, του Θεοτοκόπουλου, του Τσαρούχη, του Θεόφιλου, αν θέλετε, και είδα βαρύτιμους πολυέλαιους να κρέμονται απ’ το ταβάνι, ενώ μια υπερυψωμένη σανίδα μεταλλάχτηκε σε περίτεχνο άμβωνα, όπου ο Θωμάς Βελισσάρης ανέβηκε κι άνοιξε το δικό του «ευαγγέλιο».

   Τι φωνή Χριστέ μου! Τι βλέμμα, τι στάση, τι ανατριχίλα! Και ήταν μόνο η αρχή. Ήταν το πρώτο σκαλί, του 1430 , όπου πατήσαμε και είδαμε και ζήσαμε οι τυχεροί, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από Οθωμανούς του Σουλτάνου Μουράτ Β΄. Και ήταν μόνο η αρχή!

  Αυτήν την παράσταση είναι λίγο να τη χαρακτηρίσεις σαν ένα ιδιότυπο μάθημα ιστορίας ή ένα ταξίδι μνήμης, επειδή  είναι κατήχηση, διδασκαλεία, μύηση στον μαγικό κόσμο των τεχνών, όπως  υποκριτικής, σωματικής άσκησης, κίνησης, εκπαίδευσης και λειτουργίας του σπουδαιότερου οργάνου, της φωνής, αλλά είναι και ανάταση ψυχής, που έχουμε ανάγκη όσο τίποτε άλλο στις μέρες της κατήφειας, της θλίψης, της βίας που ασκούνε πάνω μας πολιτικοί και η πολιτική τους, οικονομικής εξαθλίωσης και στραγγαλισμός ονείρων.

  Διάβασα στο πρόγραμμα ότι οι «Σταθμοί» παρουσιάζουν τη Θεσσαλονίκη ως πόλη υποδοχής, αποδοχής, συγχώρεσης μα και προτροπής. Σαν ένα λιμάνι-πέρασμα σε μία καινούργια κάθε φορά εποχή. Προσωπικές ιστορίες ξετυλίγουν ένα νήμα, όπου η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο και μέσα από την πολυφωνία της μουσικής παράδοσης προσεγγίζεται η ιστορία μιας πόλης μοναδικής.

   Ναι, έτσι είναι. Αυτός ο πολυμήχανος , εξαιρετικά ταλαντούχος Θωμάς Βελισσάρης, έγραψε και έραψε τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ «Θεσσαλονίκη» κι ο ίδιος  με τους συνεργάτες του το παρουσίασαν μ’ έναν συγκλονιστικό τρόπο, κάτω από το «βλέμμα» του σκηνοθέτη  Νίκου Σακαλίδη.

  Ζωντάνεψαν στα μάτια μας και, κυρίως, στη ψυχή μας, όλα όσα γράφουν οι  ξερές σειρές στα βιβλία ,για τα γεγονότα που σημάδεψαν το χρόνο και τον τόπο. Τέλη του 15ου αιώνα. Άφιξη Σεφαραδιτών Εβραίων, διωγμένων από την Ισαββέλα της Ισπανίας, χρόνια σκοταδισμού, προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες σε μια πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, με Χριστιανούς, Οθωμανούς κι Εβραίους κατοίκους.

   Εξαιρετικά περάσματα από αιώνα σε αιώνα, δίχως σκηνικά, μουσικές και αυλαίες. Σκηνοθετικά αξιέπαινα ευρήματα και έξοχο πλέξιμο λόγου, κίνησης, πολυφωνικού συνόλου από τις σπουδαίες γυναίκες των «Πλειάδων». Σάτιρα και αλήθεια, γέλιο και πόνος, εικόνες ντροπής με τη διόγκωση του «Μακεδονικού ζητήματος», συναισθήματα αγανάκτησης με την αντιπαράθεση και κλιμάκωση συγκρούσεων με Βουλγάρους Εξαρχικούς, στιγμές ανακούφισης και περηφάνιας με τον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά. Αμέσως μετά, ο πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος και το «αχ» της λευτεριάς στις 26 Οκτωβρίου του 1912, πνίγηκε στους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917.

   Η εναλλαγή των συναισθημάτων στους θεατές, μέγα κατόρθωμα της σκηνοθεσίας και της ερμηνείας όλων των συντελεστών. Σπουδαίο επίτευγμα της παράστασης, να κρατά δέσμιους της σκηνής το σύνολο των θεατών. Καρφωμένοι όλοι μας στα πρόσωπα των ηθοποιών, τεντωμένα τ’ αυτιά μας στις φωνές των γυναικών, στις Βυζαντινές νότες, στις ρεμπέτικες και λαϊκές στροφές που ακολούθησαν. Λιγωμένοι για τη συνέχεια με βουβές στιγμές κι άλλες, με την ηχηρή εκτόνωση.

    Κορυφαία στιγμή, η προσφυγιά που έφερε η Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η μίξη κουλτούρας αναπόφευκτη και η Θεσσαλονίκη που έγινε η μεγάλη αγκαλιά, έκλαψε, γέλασε, πένθησε, τραγούδησε, χάρηκε, έπεσε, σηκώθηκε και προχωρά.

   Δίκαια ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και «μπράβο» στο φινάλε.

Μη χάσετε αυτόν την παράσταση. Δείτε την. Βρείτε τρόπο και χρόνο να τη δείτε. Οπωσδήποτε. Είναι αγαλλίαση ψυχής.

Η ταυτότητα:

Κείμενα: Θωμάς Βελισσάρης

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης

Σκηνικό-Κοστούμια: Μένη Τριανταφυλλίδη

Μουσική Επιμέλεια: Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες»

Κινησιολογία: Ευανθία Σωφρονίδου

Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Κούτοβα

Επιζωγράφιση σκηνικού: Γιώργος Γεροντίδης

Οργάνωση Παραγωγής: Δέσποινα Καλπενίδου

Τεχνική Υποστήριξη: Ουρανία Γιαρματζή

Φωτογραφίες: Αλέκα Τσιρώνη

Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Κώστας Καλουδιώτης, Γιάννης Μόμτσιος και το Φωνητικό Σύνολο Πλειάδες: Αθηνά Γκούμα, Ευτυχία Καβαλίκα, Δέσποινα Καλπενίδου, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου.

Κάθε Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, στο «ΑκτΊς Αελίου», στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments