ΠΑΓΓΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 22 Μαΐου 2013
  • Views299

Σοβαρές ελλείψεις εντοπίζονται στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης στην ΠΕ Καβάλας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο σύνολο των έντεκα γιατρών και σαράντα τεσσάρων εργαζόμενων που υπηρετούσαν το 2008 σήμερα υπηρετούν επτά και τριάντα τέσσερις αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα από τους έξι γενικούς γιατρούς – παθολόγους, υπηρετούν τέσσερις εκ των οποίων ο ένας με απόσπαση και άλλοι δύο βρίσκονται με μετακίνηση στο Γ.Ν. Καβάλας. Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς υπάρχει μια κενή οργανική θέση, ενώ πέντε νοσηλεύτριες και δύο μαίες είναι σε μετακίνηση στο Γ.Ν. Καβάλας. Τέλος δεν υπάρχει μικροβιολόγος, οδοντίατρος και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει να ανανεωθεί εδώ και πολύ καιρό, με εξαίρεση αυτόν του ακτινολογικού τμήματος, το οποίο όμως δεν διαθέτει ακτινολόγο καθώς βρίσκεται σε τρίμηνη απόσπαση.

Σημαντικό εξίσου πρόβλημα είναι η αδυναμία κάλυψης από το Κ.Υ. της 24ωρης βάρδιας του ασθενοφόρου, λόγω έλλειψης προσωπικού πληρώματος και τραυματιοφορέων. Για την 24ωρη κάλυψη, σύμφωνα και με τους γιατρούς του Γ.Ν. Καβάλας, χρειάζονται τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι, ενώ σήμερα υπάρχουν οκτώ, εκ των οποίων ο ένας έχει αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να καλυφθεί η νυχτερινή βάρδια τις περισσότερες μέρες του μήνα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται και η απογευματινή βάρδια αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να μείνουν μόνο 5 εργαζόμενοι (ένας σε συνταξιοδότηση και λήξη σύμβασης ενός εργαζόμενου).

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την παλαιότητα του ασθενοφόρου και τις συχνές βλάβες που παθαίνει θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ’ επέκταση τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Να σημειωθεί επίσης πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ήδη τριάντα ρεπό, ενώ με την έναρξη χορήγησης κανονικών αδειών το πρόβλημα θα ενταθεί και μάλιστα κατά την θερινή περίοδο.

Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Γιατί κερδοφορία του κεφαλαίου και προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού δεν συμβιβάζονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Την άμεσα και πλήρη κάλυψη του Κ.Υ. με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Π.Ε. Καβάλας

Την χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων από το κρατικό προϋπολογισμό για την αντικατάσταση του ασθενοφόρου με νέο όχημα.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments