ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 23 Φεβρουαρίου 2013
  • Views201

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iKRCdc1f8hc[/tube]

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο Μαξίμου. Στη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης, οι αγρότες του παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει και της σύστασης μιας διυπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη θέσπιση ζητημάτων, όπως το αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ακρόαση που είχαν από τον πρωθυπουργό και μάλιστα επισήμαναν, πως ο Αντώνης Σαμαράς τούς δήλωσε πως είναι στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και πως ο ίδιος γνωρίζει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η μόνη πηγή εσόδων για την ανόρθωση της οικονομίας.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα αριθμητικά δεδομένα του 9ου Συνεδρίου, ειδικότερα αναφορικά με την εκλογή συνέδρων την προσεχή Κυριακή, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι τα στοιχεία αυτά «προοιωνίζονται την επιτυχία του Συνεδρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:
• 4.000 τουλάχιστον θα είναι οι υποψηφιότητες για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
• 3.500 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (πάνω από 2.500 θα εκλεγούν την Κυριακή)
• 1.500 τουλάχιστον οι υποψηφιότητες για το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
• 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
• 40-45.000 τουλάχιστον μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν την Κυριακή
• 250 εκδηλώσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου σε όλη τη χώρα με παρουσία στελεχών της Γραμματείας της ΚΟΕΣ
• 500 συνελεύσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου σε όλη τη χώρα με την ευθύνη των στελεχών των ΝΟΕΣ . Στο Συνέδριο θα κληθούν, εξ άλλου, να στείλουν αντιπροσωπείες, στην έναρξη, «όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις μέσω Ενιαίου ΤαμείουΤριπλό σοκ για μισθούς, θέσεις εργασίας και συντάξεις φέρνουν για 100.000 τραπεζικούς υπαλλήλους οι αλλαγές που προωθούνται στις συλλογικές τους συμβάσεις. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο προς κατάργηση είναι δύο επιδόματα (γάμου και ισολογισμού) ενώ στο τραπέζι βρίσκονται οι απολύσεις αλλά και το ύψος των συντάξεων. Η εξέλιξη που αποτελεί προπομπό ενός νέου γύρου μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλουν 35 ασφαλιστικά ταμεία, είναι το ότι η Αναλογιστική Αρχή απέρριψε τη μελέτη της ΟΤΟΕ για την εξαίρεση του ΕΤΑΤ από την ένταξή του στο “μεγάλο” επικουρικό των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και πλέον δρομολογείται η ενσωμάτωσή του στο ενιαίο επικουρικό με επανυπολογισμό των παροχών του. Ανατροπές έρχονται και για τους μισθούς 55.000 εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων καθώς στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης είναι προς κατάργηση το επίδομα γάμου και το επίδομα ισολογισμού, μετά τις 15 Μαϊου που λήγει η ισχύς της σημερινής σύμβασης.

Οι στρατιώτες δίνουν τις μάχες και κερδίζουν τον πόλεμο» είπε ο Α. Σαμαράς στους βουλευτές και τα στελέχη με τα οποία συναντήθηκε προχθές το βράδυ και συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις. Στη συνάντηση εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μειμαράκης , ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο γραμματέας κ. Μ. Κεφαλογιάννης και ο κ. Μπούρας. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία και της κυβέρνησης και της οικονομίας αλλά τονίζει πως χρειάζεται να διατηρηθεί το momentum και να μην υπάρξει κόπωση στις προσπάθειες να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις. Αν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι για το οποίο εμφανίστηκε αποφασισμένος, σύντομα όλοι θα μας φέρνουν ως παράδειγμα και θα μας διευκολύνουν φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός συνιστώντας εμμέσως επιμονή και υπομονή στους βουλευτές και τα στελέχη του.

Σε πολιτικά μονοπάτια οδηγούν οι έρευνες τις αστυνομικές Αρχές, στη προσπάθεια να εντοπιστούν οι ιθύνοντες νόες της νέας γενιάς των τρομοκρατών, αλλά και οι παρέχοντες υλική υποστήριξη σε αυτούς. Την ίδια ώρα η Αντιτρομοκρατική εξετάζει με πολλή προσοχή τις πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση κατά κτιρίων δικαστηρίων ή ακόμη και κατά δικαστικών, προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα φόβου στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των συλληφθέντων και τη διαχείριση των εργασιακών – μισθολογικών δικαιωμάτων και οικονομικών εκκρεμοτήτων. Ήδη στα κτίρια των διοικητικών δικαστηρίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν τοποθετηθεί διπλές βάρδιες, ενώ τηρείται πρωτόκολλο εισερχομένων – εξερχομένων και κανείς δεν εισέρχεται χωρίς να καταγραφεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ελεγχόμενα από την Αντιτρομοκρατική πρόσωπα, φημολογείται έντονα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Παραπολιτικά, ότι έχει τεθεί στο μικροσκόπιο πολιτικός και εξετάζεται η συμμετοχή του στον οργανωτικό πυρήνα τρομοκρατικών ομάδων.

Εν αναμονή του νέου φορολογικού, που η κυβέρνηση καταρτίζει πυρετωδώς, εξαιρετικά ενδιαφέροντα κρίνονται τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάζει η ΕΣΕΕ, με το 70% των πολιτών να «δικαιολογεί» εμμέσως πλην σαφώς τη φοροδιαφυγή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι γίνεται για λόγους βιωσιμότητας και όχι με σκοπό το κέρδος.
Σοκαριστικό ότι πάνω από τους μισούς πολίτες πιστεύουν ότι οι άλλοι μισοί κλέβουν την εφορία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
Μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Πρόκειται κυρίως για άνδρες (24,7%) και άτομα με εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ μηνιαίως (23,1%).

Πιο θαρραλέα και ειλικρινά το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας πχ απόδειξη).

Μέσα σε ένα 24ωρο από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας απάντησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και οι ισχυρισμοί του πυροδότησαν ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου δεν φαίνεται να απειλείται αυτή τη στιγμή με αναβολή. Ωστόσο κανείς δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς ορισμένων μελών της κυβέρνησης που λένε ότι θα συζητηθούν μόνο θέματα χαμηλής πολιτικής. Αφού πίσω από τις κλειστές πόρτες όπου θα συνεδριάσει το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο θα τεθούν όλα τα θέμα στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές.
Με την ανακοίνωση της η Τουρκία για άλλη μια φορά έκανε σαφές ότι αμφισβητεί ότι υπάρχει υφαλοκρηπίδα στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζο και ότι υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών. Θεωρεί ακόμη ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο και απειλεί ότι θα προσφύγει και εκείνη στα Ηνωμένα Έθνη.
Η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να απαντήσει εκ νέου στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας όμως θεωρείται σίγουρο ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του Συμβουλίου θα υπάρξουν πολλές διατυπώσεις και απειλές.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments