ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 27 Μαρτίου 2012
  • Views220

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=8-zfzhFVxl4[/tube]

Αντί να μειώνονται τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ολοένα και αυξάνονται. Πριν από λίγες ημέρες οι πρόεδροι των ιδρυμάτων έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι από τα μέσα Μαρτίου τα αποθεματικά των ιδρυμάτων έχουν μεταφερθεί για φύλαξη στην Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς αυτοί να είναι ενήμεροι, και ότι μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ελληνικών ομολόγων (και πάλι χωρίς την ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη τους). Το αποτέλεσμα ήταν, λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας του PSI στις 9 Μαρτίου, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να χάσουν περίπου 100 εκατομμύρια € από τα αποθεματικά τους (συνολικού μεγέθους 150 εκατομμυρίων €), με το ΤΕΙ Καβάλας να υφίσταται μεγάλες απώλειες (οι οποίες αρχικά κυμαίνονταν περί το 1,5 με 2 εκ. €, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια €)

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αιτιολόγηση του κ. Προβόπουλου ότι η επένδυση των αποθεματικών έγινε με βάση έναν νόμο που ψηφίστηκε το 1950! Οι πρόεδροι των ιδρυμάτων έχουν, μάλιστα, γίνει δέκτες καταγγελιών (οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα) ότι ο κ. Προβόπουλος γνώριζε ότι τα αποθεματικά που επενδύθηκαν για την αγορά ομολόγων θα υφίσταντο κούρεμα, αλλά παρόλα αυτά προχώρησε στην αγορά ομολόγων.

Για τον λόγο αυτό οι πρόεδροι των ΤΕΙ πραγματοποίησαν, σήμερα το πρωί, έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία αποφασίστηκε να προχωρήσουν τα ΤΕΙ σε αναστολή λειτουργίας (μόνο για τις διοικητικές υπηρεσίες) για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, με προοπτική για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ επισημαίνουν ότι ζητούν να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Παιδείας, να υπογραφεί ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2012 και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, από το αποθεματικό του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν από το “κούρεμα”. Επίσης ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του ταμειακού υπολοίπου για να εξοφληθούν όλες οι δαπάνες του 2011 , ενώ θα κατατεθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόθεση των προέδρων των ΤΕΙ είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς, όπως αναφέρουν στην απόφασή τους, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκριθεί και δεν διασφαλίσει τις προαναφερόμενες , ελάχιστες, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, προϋποθέσεις, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων θα υποχρεωθούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και την ευθύνη μη λειτουργίας των Ιδρυμάτων θα πρέπει να την αναλάβει το υπουργείο.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments