ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 29 Αυγούστου 2012
  • Views445

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=tR43Fu2SWEM[/tube]

Βουτιά στην απογοήτευση. Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το συναίσθημα που κυριαρχεί μεταξύ των δημάρχων μετά και την συνάντηση που είχανε, στις 12 το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με θέμα την υποχρηματοδότηση των δήμων, καθώς μπορεί λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης να απέδωσε (αρκετά καθυστερημένα), με σχετική του απόφαση τα 3/4 των χρημάτων που προβλέπονται από την ΚΥΑ για την ΣΑΤΑ του 2012, δηλαδή 224.250.000 ευρώ έναντι συνολικά 299.000.000 ευρώ, ωστόσο τα χρήματα αυτά αποτελεούν μόλις το 1/4, περίπου, των συνολικών οφειλών στος δήμους, οι οποίες αγγίζουν τα 813 εκατομμύρια €. Πλέον το λουκέτο στους δήμους για αύριο είναι οριστικό, καθώς οι δημοτικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του κράτους απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Καβάλας, ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί από τη ΔΕΥΑΚ στην αποκατάσταση των βλαβών, από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Στη λειτουργία του φρουρίου και του τουριστικού περιπτέρου, από το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο στην έκδοση εγγράφων και πιστοποιητικών, από την Καθαριότητα στην αποκομιδή σκουπιδιών στους ευαίσθητους υγειονομικά χώρους και το κέντρο της πόλης. Κανονικά θα εργαστούν τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και οι ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς κατά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι :

  • Η Κυβέρνηση πιστεύει στην ΤΑ και  στο σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στην σημερινή κρίσιμη εθνική συγκύρια.

  • Αναγνωρίζει τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης και τις περικοπές 61%, που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας όπως όλοι μας, τα βάρη που της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.

  • Η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μια πολιτική «Κοινωνικής Ασπίδας» που βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι τα πλέον  συγκροτημένα και αποτελεσματικά εργαλεία στον «Πόλεμο κατά της Φτώχειας». Παρά την ένδεια πόρων λοιπών, προτάσσουμε τη στήριξη αυτών των δικτύων και αυτών των πολιτικών, για να κρατήσουμε «όρθια» την κοινωνία.

  • Κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας επιδιώκει όχι μόνο τον εξορθολογισμό των οικονομικών με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και την μεταφορά κάθε ευρώ που διασφαλίζεται, σε πολιτικές που στηρίζουν τη δοκιμαζόμενη  κοινωνία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:  η επίλυση του θέματος μεταφοράς μαθητών, η αντιμετώπιση του ζητήματος  των βρεφονηπιακών σταθμών,  η συντήρηση των σχολείων, η φροντίδα των αναξιοπαθούντων, η στήριξη των αδυνάμων με κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, με το πρόγραμμα  Βοήθεια στο σπίτι και άλλα σύγχρονα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας.

  • Κάθε μεταρρύθμιση στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) που προωθούμε, επιδιώκει να ενισχύσει με νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους  για τον πολίτη και να ισχυροποιήσει το θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο.

  • Ειδικότερα για το ζήτημα του κλασικού χρηματοδοτικού εργαλείου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της διάθεσή τους από το Γενικό  Λογιστήριο του  Κράτους, ο Πρωθυπουργός  υπογράμμισε:

1. Οι πιστώσεις που είχαν εγγραφεί για τους ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του   2012 ανέρχονται στο ύψος των 2,34 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 192 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του 2011). Το εν λόγω ποσό προέκυψε, αφού ελήφθησαν υπόψη οι τελικές εκτιμήσεις εσόδων, η μείωση των αποδόσεων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του κράτους, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα μέτρα του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

2. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, αποδίδει συστηματικά και έγκαιρα  τους προβλεπόμενους πόρους. Για το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει αποδώσει το 65,5% του συνολικού ύψους των προβλεπόμενων πιστώσεων (1,59 δισ. ευρώ). Το ποσό που απομένει προς απόδοση μέχρι το τέλος του έτους ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε 4 δόσεις των 188 εκατ. ευρώ. Χθες (28/8) υπεγράφη μία από αυτές τις προκαταβολές και σήμερα γίνεται η εκταμίευση.

3. Στους Δήμους, πλέον των ΚΑΠ, θα αποδοθεί το ποσό των 214 εκατ. ευρώ που αφορά την 4η δόση από τις 8 δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς και το ποσό των 349 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων (τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά της ΣΑΤΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με πρόσφατη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2168 Β’/19-7-2012]).

  • Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι οι δυο συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος  Σταϊκούρας και Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης  συνεργάζονται συστηματικά, προκειμένου να ολοκληρώσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πολιτικές που αφορούν τη στήριξη των ΟΤΑ.

Ειδικότερα, στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική και  χρηματοδοτική   συγκύρια προωθείται  νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εν τέλει τη διευκόλυνσή τους μέσω της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεων των ΟΤΑ.

O Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Κ. Σαμαράς  υπογράμμισε:

«Γνωρίζω τις θυσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όμως, η κρίση μάς αφορά Όλους. Η Εθνική προσπάθεια που γίνεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό Ευρωπαϊκό Πυρήνα, πρέπει να στηριχθεί από όλους και κυρίως από εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες. Στο πλαίσιο  των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας, να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, χωρίς, όμως, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Σας μιλώ με σεβασμό και ειλικρίνεια, γιατί σας θεωρώ γνήσιους συμμαχητές σε αυτόν τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα».

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για οικονομική ενίσχυση των δήμων, πάντως, το κλίμα ανάμεσα στην πλειοψηφία των δημάρχων παραμένει ηλεκτρισμένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, θα καθορίσει τη στάση του μετά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, αύριο, στο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments