ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 06 Φεβρουαρίου 2013
  • Views131

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων

Την τελική απόφαση για τη φορολόγηση των ακινήτων πρόκειται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων. Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το σχέδιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ερωτηθείς χθες ο υπουργός Οικονομικών για τη φορολόγηση των ακινήτων και ειδικότερα για το ύψος του αφορολόγητου που θα ισχύσει ο κ. Στουρνάρας απάντησε «Έχουμε ακόμη καιρό για να το κουβεντιάσουμε».

Στο τραπέζι της διαβούλευσης θα τεθεί το αφορολόγητο του Ενιαίου Τέλους, που θα ενσωματώσει το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει 50.000 ευρώ. Οι φορολογικοί συντελεστές εκτός απροόπτου πρόκειται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%, ενώ υπάρχει εισήγηση να εφαρμοστεί υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας άνω των 10.000.000 ευρώ.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, με όλες τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, θα υπάρξει πρόβλεψη και για μείωση των συντελεστών φορολόγησης κληρονομιών, γονικών παροχών καθώς και μεταβιβάσεων.

Σύμφωνα με το Βήμα, για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένεται να εφαρμοστεί διαφορετικό αφορολόγητο και συντελεστές από τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ΄ επάγγελμα αγροτών θα εξεταστεί πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές.

Για τους ανέργους ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξεταστεί η εξαίρεσή τους από το νέο φόρο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να υπάρχει υψηλότερο αφορολόγητο.

Print Friendly

Share

About Author

Νίκος

(0) Readers Comments