ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 09 Μαρτίου 2013
  • Views265

Στο δρόμο κινδυνεύουν  να βρεθούν για πολλοστή φορά οι  εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και  ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ να μείνουν χωρίς τις υπηρεσίες που προσφέρει το πρόγραμμα, καθώς η ισχύς του λήγει στις 31 Μάρτη.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το Δήμο Καβάλας ενώνει τη φωνή της με όλους εκείνους   που απαιτούν από την κυβέρνηση τη συνέχιση του προγράμματος και  να δώσει λύση τώρα στην ανανέωση των Συμβάσεων Εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτό το πρόγραμμα.

Η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα και όσοι έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του είναι η ίδια αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν και στον τομέα της Πρόνοιας οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ με στόχο την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους.

Με την τακτική αυτή το πρόγραμμα να χρηματοδοτείται πάντα με ημερομηνία λήξης με πόρους από την ΕΕ και εθνικούς πόρους να απασχολεί εργαζόμενους σε ομηρία με ετήσιες  συμβάσεις ορισμένου χρόνου,  προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που παραδίδει το πρόγραμμα στους ιδιώτες. Ο νέος νόμος μετονομάζει το «Βοήθεια στο σπίτι» σε « Σε κατ’ οίκο φροντίδα των συνταξιούχων» και προβλέπει ότι από το 2015 το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το σύνολο των εργαζομένων , γι’ αυτό και από τον Σεπτέμβρη του 2012  υπάρχει ασφαλιστική κράτηση για την εφαρμογή του προγράμματος.

Επιπλέον, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του προγράμματος) να «συνάπτει ειδικές συμβάσεις με παρόχους με τις οποίες αυτοί αναλαμβάνουν, έναντι καθορισμένης αμοιβής ανά ωφελούμενο, να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον βοήθειας στους λήπτες του “επιδόματος αυξημένης κατ’ οίκον φροντίδας”. Οι πάροχοι αυτοί δύνανται να είναι ή να ανήκουν σε:  νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις». Δηλαδή, το πρόγραμμα παραδίδεται στους ιδιώτες υπονομεύοντας και τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς το κριτήριο δεν θα είναι οι ανάγκες των ηλικιωμένων αλλά το κέρδος του επιχειρηματία.

Η  ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  Δήμου Καβάλας  θεωρεί ότι η κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση έχει η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ των μέχρι τώρα κυβερνήσεων  και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου  που επιδιώκουν να παραδώσουν  στους ιδιώτες για εκμετάλλευση και τον τομέα της Πρόνοιας, γι’ αυτό και ξεθεμελιώνουν και τις ελάχιστες εναπομείναντες κοινωνικές δομές , υποχρηματοδοτούν τα προγράμματα και κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερή εργασία.

 Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  για το Δήμο  Καβάλας καλεί τους  εργαζόμενους στο “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ΑΜΕΑ και τα λαϊκά στρώματα, να δυναμώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας:

  • Να εξασφαλιστεί η συνέχεια του προγράμματος “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”.
  • Να υπογραφούν τώρα νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Να διευρυνθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ που έχουν ανάγκη στήριξης και φροντίδας.
  • Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” πρέπει ακόμα να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Να κατανοηθεί ότι το σημαντικό έργο της κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να αφήνεται στα περιστασιακά ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά ούτε και στα χέρια εθελοντών – ΜΚΟ-ιδιωτών  και εμπόρων.

Οριστική λύση μπορεί να δοθεί με την ένταξη των Υπηρεσιών αυτών σε ένα πλαίσιο αποκλειστικά Δημόσιων, Δωρεάν και υψηλής ποιότητας παροχών Υγείας – Πρόνοιας, που θα είναι 100% χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν μόνιμη σταθερή εργασία».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments