ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 24 Απριλίου 2013
  • Views246

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Καβάλας επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλη ανησυχία τόσο στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, όσο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Συγκεκριμένα:

Η παραίτηση του Επιστημονικού Υπευθύνου του Ρευματολογικού Τμήματος οδηγεί στην επιστημονική και ουσιαστική αποψίλωση του συγκεκριμένου Τμήματος. Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο Ρευματολογικό Τμήμα μαζί με το αντίστοιχο του Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» της Θεσσαλονίκης είναι τα μοναδικά οργανωμένα Ρευματολογικά Τμήματα που λειτουργούν σε όλη την Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη).

 Η επικείμενη συνταξιοδότηση Ορθοπεδικού (Διευθυντή ΕΣΥ), θα δημιουργήσει σημαντικά και ουσιαστικά λειτουργικά προβλήματα στο Ορθοπεδικό Τμήμα του Νοσοκομείου, που εκτός από τις προγραμματισμένες ορθοπεδικές επεμβάσεις και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιεί περί τις 250-300 επείγουσες ορθοπεδικές επεμβάσεις σε ώρες εφημερίας, αργίες και Σαββατοκύριακα.

Επίσης η πρόσφατη συνταξιοδότηση δύο Ακτινολόγων-Διευθυντών ΕΣΥ έχει οδηγήσει σε υπερβολικό φόρτο εργασίας, τόσο των υπόλοιπων γιατρών Ακτινολόγων, όσο και του υπόλοιπου προσωπικού (Τεχνολόγοι) στο Ακτινολογικό Τμήμα. Ενώ ήδη εκκρεμεί η κάλυψη μιας κενής οργανικής θέσης από παλαιότερη συνταξιοδότηση Γιατρού Ακτινολόγου και ταυτόχρονα επίκειται στο άμεσο μέλλον η έναρξη λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο.

Σε δύο μήνες που λήγει η θητεία του Επικουρικού Γιατρού στο Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα, η εφημέρευση του Τμήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών της συγκεκριμένης ειδικότητος θα τίθεται πλέον σε κίνδυνο.

Να τονιστεί δε ότι στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Καβάλας δεν έγινε εφικτό να οργανωθεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες αναμονές και οι συνακόλουθες διαμαρτυρίες των ασθενών με κυρίαρχη αιτία την έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού, Τραυματιοφορέων και Ιατρικού προσωπικού.

Σε ότι δε αφορά τα Κ.Υ. Ελευθερούπολης, Πρίνου-Θάσου και Χρυσούπολης:

Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης δε διαθέτει Βιοπαθολόγο, ενώ το Κέντρο Υγείας Πρίνου Θάσου δε διαθέτει ούτε Βιοπαθολόγο, ούτε Ακτινολόγο.

Επίσης οι συχνές και πολλές αποσπάσεις Παθολόγων και κυρίως Παιδιάτρων για κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου, δημιουργούν κενά στις αντίστοιχες ειδικότητες, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των τοπικών κοινωνιών.

Η έλλειψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων σε συνδυασμό με την παλαιότητα των διαθέσιμων ασθενοφόρων θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη διακομιδή των επειγόντων περιστατικών και κατ’ επέκταση τη ζωή των κατοίκων των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου.

Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Γιατί κερδοφορία του κεφαλαίου και προστασίας της υγείας του ελληνικού λαού δεν συμβιβάζονται.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να υπάρξει άμεσα πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. αρμοδιότητάς του με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων και επισκεπτών της Π.Ε. Καβάλας, όσο και των γύρω περιοχών (Δράμα, Ξάνθη).

 

 

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

 

Ελένη Γερασιμίδου 

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments