ΚΟΣΜΟΣ — 21 Ιουνίου 2013
  • Views257

Η Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Μαδρίτη και το Τόκιο συναγωνίζονται για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Για πάρα πολλούς αρθρογράφους η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης συγκέντρωνε πάρα πολλούς υποστηρικτές αφού θα ήταν η πρώτη φορά που μια χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό θα οργάνωνε το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Οι πρόσφατες όμως διαδηλώσεις, τα επεισόδια και η εκτεταμένη χρήση βίας από την Τουρκική Αστυνομία που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο έξι (6) πολιτών, τον τραυματισμό άλλων 7822 εκ των οποίων οι 59 βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση και την σύλληψη 3300 στην πλατεία Taksim  στο Πάρκο Geziφαίνεται ότι βάζουν φρένο στις Τουρκικές βλέψεις για την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020.

Στην Λοζάνη της Ελβετίας όπου είναι και η έδρα της «Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής», ο προβληματισμός είναι πολύ μεγάλος. Η τελική απόφαση για την πόλη που τελικά θα επιλεγεί να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 θα ληφθεί σε τρις περίπου μήνες στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Buenos Aires.

Η Κωνσταντινούπολη προσπαθεί από το 2000 να επιλεγεί ως Οικοδεσπότης των Ολυμπιακών Αγώνων,  δεν τα κατάφερε μέχρι τώρα. Για λόγους ιστορικού ενδιαφέροντος υπενθυμίζουμε ότι οι πόλεις του διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία δώδεκα (12) έτη είναι το Sydney – Αυστραλία (2000), η Αθήνα το 2004, τοΠεκίνο – Κίνα (2008) και το Λονδίνο – Ηνωμένο Βασίλειο (2012).  Η υποψηφιότητα για το 2020 φαινόταν ότι έγερνε προς την μεριά της Τουρκίας, μέχρι όμως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου του 2013.

Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε πολιτική, διοικητική, οικονομική και πολιτισμική πρωτεύουσα σε τρεις αυτοκρατορίες. Οι πρόσφατες όμως εξελίξεις και ταραχές φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει σειρά έντονων προβληματισμών και αρνητικό κλίμα για την Τουρκική πρόταση.

Αντίστοιχα η Τούρκικη τεχνοκρατική ομάδα που προωθεί την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης, προσπαθεί να πείσει τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην αυτοπεριορίσουν την σκέψη τους μόνο στα πρόσφατα γεγονότα αλλά να κρίνουν με αντικειμενικά κριτήρια την υποψηφιότητα της γείτονας μεγαλούπολης.

Τελικά, τα πρόσφατα γεγονότα και η κοινωνική αναταραχή που έχει  χαρακτηρίσει την πολιτική ζωή στην γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην Υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Υπομονή, σε λιγότερο από ε μήνες θα γνωρίσουμε τελικά την απόφαση των «Αθανάτων» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σχετικά Άρθρα

Financial Times – Roger Blitz

Japan Times – AFP Jiji

Πηγή: serresnews.net

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments