ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 23 Ιουλίου 2013
  • Views167

Την τρύπα ύψους 550 εκατ. ευρώ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα εφαρμοσθεί το 2014, προσπαθούν να κλείσουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Καραβίτη (σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα φορολογίας), δημιούργημα του οποίου είναι το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Στις καθημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ μελετούν ξεχωριστά κάθε κατηγορία ακινήτων (αγροτεμάχια, αστικά ακίνητα, επενδυτικά ακίνητα, ακίνητα επιχειρήσεων) και προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν. Σε κάθε περίπτωση, από τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 πρέπει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ και να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο η τρόικα έχει διαφορετική άποψη με βάση τα στοιχεία που της παρουσιάστηκαν στον πρόσφατο έλεγχο του Ιουνίου. Οι πιστωτές μας ισχυρίζονται ότι με το νέο σύστημα το εισπραχθέν ποσό δεν θα ξεπεράσει το 67,5% των φόρων που θα βεβαιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν ακόμα 550 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, σύμφωνα με την Καθημερινή,  έχει πέσει το βάρος των τεχνικών κλιμακίων που αναζητούν στοιχεία για κάθε κατηγορία ακινήτων προκειμένου να κλείσουν την τρύπα. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται λεπτομερώς τα κριτήρια και οι συντελεστές και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο με την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Δηλαδή, αλλάζουν οι αρχικοί συντελεστές σε κάποιες κατηγορίες ακινήτων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Οικονομικών προσκομίζουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το υπάρχον σύστημα με μικρές βελτιώσεις μπορεί να οδηγήσει στην είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ το 2014.

Το σχέδιο που εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια προβλέπει τη φορολόγηση των ακινήτων ως εξής:

1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοσθεί το 2014 επί όλων των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια).

2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.

3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.

4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου όπως τιμή ζώνης, παλαιότητα, πρόσοψη κ.λπ. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φθάνει στα 32 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.

5. Στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα που θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή π.χ. 1 (π.χ. ορεινά) ή 2 ευρώ (ημιορεινά) ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργούμενο ή μη κ.λπ.) ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, νησιά κ.λπ. με μεγάλη αξία θα επιβάλλονται πολλαπλάσιοι συντελεστές. Στην περίπτωση που το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται ο φόρος θα διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι περίπου 330.000 και οι 280.000 εξ αυτών έχουν έως και 50 στρέμματα. Γι’ Στις καθημερινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ μελετούν ξεχωριστά κάθε κατηγορία ακινήτων και προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν. αυτούς θα εφαρμοσθούν συντελεστές απομείωσης για να μειωθεί η επιβάρυνση.

Εκτός από τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεσμευτεί και για τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων. Συγκεκριμένα έχει δεσμευτεί ότι:

α. Θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων ακινήτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα «πάρει» το αρχείο της ΔΕΗ και θα το διασταυρώσει με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε9. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να μη μείνει εκτός ενιαίου φόρου κανένα ακίνητο. Δηλαδή να εντοπιστούν όλα τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

β. Θα πραγματοποιούνται έλεγχοι κατά προτεραιότητα σε όσους χρωστούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα εκδοθεί εντολή να ελέγχονται από τις εφορίες αν καταβάλλονται οι δόσεις για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

γ. Επισπεύδονται οι κατασχέσεις ακινήτων ακόμα και για μικρά χρέη προς την εφορία που προκύπτουν από τη μη καταβολή του ενιαίου φόρου.

δ. Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν πληρώνουν τον ενιαίο φόρο.

Πηγή: Καθημερινή

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments