ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΓΓΑΙΟ — 20 Ιουλίου 2012
  • Views296

“Βγήκανε τα μαχαίρια” μεταξύ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου, με αφορμή τις προσπάθειες που πρέπει (ή θα έπρεπε να έχουν γίνει) για την πάταξη του παρεμπόριου.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη όταν η ΟΕΒΕ Καβάλας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Παγγαίου, τον οποίο ζητεί να ασχοληθεί ουσιαστικά με την πάταξη του παρεμπορίου. Η επιστολή ανέγραφε τα εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Ελπίζω να μην ξεχάσατε την ‘κωμωδία’ του περσινού καλοκαιριού για το θέμα του παραεμπορίου στο Δήμο σας. Εξάλλου εξαιτίας των συντονισμένων (αποτυχημένων) προσπαθειών του Δήμου σας και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για την πάταξη του παραεμπορίου, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη του Δήμου σας, ξεκίνησαν σε επίπεδο Περιφέρειας οι συζητήσεις για συλλογική δράση και αντιμετώπιση του διαχρονικού αυτού προβλήματος.

Σήμερα γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο και δεν μπορούμε (εκτός εάν μας το επιτρέψετε) να κάνουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σας ρωτήσουμε:

Θα ασχοληθείτε με το ζήτημα του παραεμπορίου;

Σημειώστε σας παρακαλώ ότι δεν επιθυμώ ούτε εγώ προσωπικά ούτε ο θεσμός της Ομοσπονδίας να γινόμαστε λαϊκιστές, γραφικοί ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας χαρακτηρίσει ένας πολιτικός ο οποίος είτε δεν μπορεί να δει το πρόβλημα είτε δεν μπορεί να το λύσει. Είμαι και είμαστε εκφραστές της αγωνίας, της αγανάκτησης αλλά και των προτάσεων για λύση στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Βεβαίως και αναμένουμε την απάντηση σας αλλά πολύ περισσότερο επιθυμούμε να δούμε άμεσα τις δράσεις σας για την επίλυση του θέματος.

Άμεση ήταν η απάντηση από τον δήμο Παγγαίου. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Τσίλογλου, με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

Με αφορμή την ανωτέρω επιστολή του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Καβάλας κ. Αρσονιάδη Παναγιώτη, που αφορά στην πάταξη του παραεμπορίου στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, γνωρίζουμε τα εξής:

1. Αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην πάταξη του παραεμπορίου (κατάσχεση-καταστροφή) , σύμφωνα με την απόφαση Κ1-1178/07.06.2007 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης είναι:

– Τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών & Υπαίθριου Εμπορίου

–  Η Δημοτική Αστυνομία

– Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων

2. Στον Δήμο Παγγαίου, λόγω έλλειψης Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια ελεγκτικά όργανα   είναι αυτά της ΕΛ.ΑΣ.

3. Κατά την περίοδο του προηγούμενου έτους 2011, ο νεοσύστατος Δήμος μας, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, που αφορούσαν κυρίως στην οργάνωση των υπηρεσιών και των τμημάτων του, η δε επίλυσή τους απαίτησαν χρόνο, χρήμα και διαρκή παρακολούθηση. Η οργάνωση ενός Δήμου, που αποτελεί το ήμισυ σχεδόν του Νομού Καβάλας σε έκταση, δεν είναι και η ευκολότερη διαδικασία. Δήμοι και πολίτες με διαφορετικές συνθήκες, προβλήματα, νοοτροπίες και κουλτούρα, πρέπει να ενσωματωθούν πλέον, σε νέες δομές. Η κατάσταση λοιπόν αυτή, δεν μας επέτρεψε πράγματι κατά το προηγούμενο έτος, να δείξουμε το ενδιαφέρον που αρμόζει για τη μάστιγα αυτή του παραεμπορίου που ταλανίζει εν γένει τη χώρα μας.

4. Κατά την τρέχουσα περίοδο, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., έχουμε καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου αυτού, στους χώρους αρμοδιότητάς μας. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί τέσσερεις (4) παραβάσεις που αφορούν στο παραεμπόριο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταστροφής των κατασχεμένων προϊόντων και έχουν επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα. Επίσης, έχουν καταγραφεί ακόμη τρεις (3) σχετικές παραβάσεις, έχουν κατασχεθεί τα προϊόντα, επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις Δημάρχου (33955/506/18.7.2012, 33956/507/18.07.2012, 33985/509/18.07.2012) και εντός των ημερών ακολουθείται η διαδικασία καταστροφής τους.

Αν λάβουμε υπόψη την ως άνω εκτεθείσα κατάσταση, όσο αφορά στη στελέχωση του Δήμου, πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει βήματα προς τον περιορισμό του προβλήματος. Για την οριστική επίλυση του προβλήματος δεν αρκεί καμία Αστυνομία και καμία Επιτροπή από μόνη της. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι. Να αλλάξουμε όλοι.

Όχι απλά να είμαστε εκφραστές της αγωνίας, της αγανάκτησης και των προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων.

Ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, είναι συνυπεύθυνος για την κατάσταση αυτή, όταν γυρίζει την πλάτη του σε κάθε παρανομία που πέφτει στην αντίληψή του.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος έχει προβεί σε ενέργειες για την στελέχωση Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας, πλην όμως οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Έως την στελέχωση Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας θα πορευθούμε προσαρμοζόμενοι στην υπάρχουσα κατάσταση, με αυξητικούς και εντατικούς ρυθμούς, όσο αφορά στο θέμα της πάταξης του παραεμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, απαιτείται η συνεργασία όλων, προκειμένου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments