ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 27 Ιουνίου 2012
  • Views293

Κατά 17% έχει κατρακυλήσει η διεθνής τιμή βαρελιού αργού πετρελαίου στο ενεργειακό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα τα χαμόγελα των καταναλωτών να επιστρέφουν έστω και προσωρινά. Στη χώρα μας η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει πανελλαδικά κατά 8% χωρίς δηλαδή να αποδίδεται η συνολική μείωση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά καθώς τα συμβόλαια των διυλιστηρίων είναι 4μηνα και η πραγματική μείωση θα αργήσει να φανεί.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=fpJx4wonOvc[/tube]

Αποθέματα για 90 ημέρες

Την ίδια ώρα, τεράστιο αναμένεται να είναι το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, καθώς από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο έχει αποφασιστεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των αντιδράσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Μασσαλής, τα ελληνικά διυλιστήρια αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν σε ένα ποσοστό περίπου 35%. Και τώρα, εάν διακοπεί αυτή η συνεργασία, πρέπει να βρεθεί άλλος προμηθευτής.

«Η Ελλάδα προμηθεύεται ένα μεγάλο ποσοστό καυσίμων που διυλίζει από το Ιράν. Αυτό συμβαίνει διότι το Ιράν μας δίνει με πίστωση όταν οι άλλες χώρες δεν μας δίνουν με πίστωση.

Από 1η Ιουλίου έχει επιβληθεί εμπάργκο και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε εξαίρεση γιατί οι λόγοι αδυναμίας πληρωμής συνεχίζουν να υπάρχουν, αυτή δεν εδόθη. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθούν εναλλακτικής πηγές προμήθειας», τονίζει ο κ. Μασσαλής.

Και τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση διότι τα αποθέματα διαρκούν μόνο για 90 ημέρες και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια στην αγορά…

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments