ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 29 Ιουλίου 2013
  • Views187

Εχοντας γνώση ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να καλύψει τις αποκλίσεις στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και να επιταχύνει όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, καθώς έχει στη διάθεσή της περίπου έναν μήνα.

Το εύκολο “θύμα” για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί το Δημόσιο, προκειμένου να αποφύγει τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων λιτότητας για την περίοδο 2015-2016. Υπό αυτό το πρίσμα τον Αύγουστο θα ξεκινήσει νέο κύμα μαζικών απολύσεων-διαθεσιμοτήτων-μετατάξεων με διαδικασίες-εξπρές προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου πριν την έλευση της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ και σε άλλες ΔΕΚΟ, με στόχο να “αδειάσει” το Δημόσιο από Φορείς που επιβαρύνουν τη Γενική Κυβέρνηση, χωρίς το ανάλογο όφελος. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να έχει στα χέρια του το σχέδιο, πριν φτάσει η Τρόικα στην Αθήνα.

Με βάση τον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζεται ότι έως το τέλος του προγράμματος μπορούν να εξοικονομηθούν 1 δισ. ευρώ 552 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και συγκεκριμένα 816,5 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, κυρίως τα υπουργεία, άλλα 210 εκατ. ευρώ από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και 525,4 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ.

Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, με στόχο τη κάλυψη κενού τη διετία 2015- 2016 χωρίς περικοπές μισθών και συντάξεων, η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 3 δισ ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κατέθεσε ειδική τροπολογία, που της δίνει τη δυνατότητα να αλλάζει με Προεδρικά Διατάγματα (και χωρίς έγκριση της Βουλής) τα οργανογράμματα υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και ΝΠΔΔ. Ετσι, με ένα ΠΔ θα μπορεί να καταργεί εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις και ειδικότητες, υπηρεσιακές μονάδες, οργανισμούς κλπ, θέτοντας αυτομάτως εκτός Δημοσίου το προσωπικό τους – το οποίο θα απολύεται ή θα μπαίνει σε διαθεσιμότητα.

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments