• Views194

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=23Ol_JpFVIw[/tube]

Δύο αντικρουόμενες τάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου οι οποίες εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς τρόπους αντίληψης του πολιτεύεστε και στο μέλλον πολλοί αναμένουν ότι θα διασταυρώσουν εκ νέου τα ξίφη τους σε μια σειρά από θέματα, ανέδειξε ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ.

Η μία τάσσεται υπέρ ενός σοβαρού- θεσμικού τρόπου χειρισμού τουλάχιστον των πιο σοβαρών θεμάτων προκειμένου το κόμμα να εκπέμψει την εικόνα μιας ήρεμης, σίγουρης, ενιαίας και κυρίως σοβαρής δύναμης η οποία στο μέλλον μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Γύρω της συσπειρώνονται οι στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα, τα στελέχη σε θέσεις κλειδιά του κόμματος που αναλαμβάνουν να χειριστούν και τα θέματα της επικαιρότητας και οι λεγόμενοι Πασοκογενείς.
Ήταν αυτοί που τάχθηκαν υπέρ της αναζήτησης πολιτικών ευθυνών για τη λίστα Λαγκάρτ, σε Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, με το σκεπτικό ότι η προκαταρκτική αναζητά ποινικές ευθύνες.
Σε αντιδιαστολή τα στελέχη κυρίως του «ρεύματος» ήταν της άποψης ότι το θέμα της λίστας Λαγκάρντ είναι η κορυφή στο βουνό της διαφθοράς που ταλαιπώρησε τη χώρα δεκαετίες τώρα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρότασή του έπρεπε να βρει έναν τρόπο να βάλει στο κάδρο όλους τους πρώην και τους νυν. Είναι τα στελέχη εκείνα της Κουμουνδούρου που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι κάθε προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει νερό στο κρασί του προκειμένου να γίνει αρεστός από το σύστημα. Για το σύστημα, λένε, γίνεσαι αρεστός μόνο αν του κάνεις τα χατίρια. «Συνεπώς δεν εξορθολογίζεται παρά μόνο ανατρέπεται».

Ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, το υπαινίχθηκε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, αλλά, λόγω των εξελίξεων εκείνων των ημερών- κρινόταν η εκταμίευση της δόσης-, πέρασε μάλλον απαρατήρητο: Απαντώντας σε ερώτηση για τη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα νέο κόμμα, αφού σημείωσε ότι «το ζήτημα του ονόματος θα τεθεί στο τραπέζι και θα κριθεί», παρατήρησε ότι η μορφή που θα λάβει το σχήμα θα κριθεί από τα πολιτικά δεδομένα της εποχής. Προχωρώντας περισσότερο, άφησε να διαφανεί ότι μελετάται να αποτελέσει όχι κόμμα με την κλασική του μορφή, αλλά «συνασπισμό δυνάμεων».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», επισήμως, βεβαίως, το ζήτημα της ανασύνταξης της κεντροδεξιάς παράταξης και της ανασύνθεσής της σε κάτι εντελώς νέο δεν συζητείται, αλλά στο παρασκήνιο όλοι οι σοβαροί παίκτες κάνουν τους σχεδιασμούς τους με βάση αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο. Η προετοιμασία που γίνεται αθόρυβα έχει ιδεολογικά, οργανωτικά και εθνικά χαρακτηριστικά, θα αποδώσει όμως μόνο αν στα τέλη του 2013 η χώρα έχει κερδίσει οριστικά το στοίχημα της διάσωσής της και έχει μπει, σε αμυδρή έστω, τροχιά ανάπτυξης.

Δύο στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήταν οι πρώτοι που κατέθεσαν στους οικονομικούς εισαγγελείς, Γρηγόρη Πεπόνη, και Σπύρο Μουζακίτη, για την υπόθεση αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ».

Τα δύο πρόσωπα κλήθηκαν ενώπιον των εισαγγελέων να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η πορεία των γεγονότων που ακολούθησαν την παραλαβή εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου της επίμαχης λίστας καταθετών στην τράπεζα HSBC, το 2010, από την τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συνεργάτες του πρώην υπουργού κλήθηκαν να απαντήσουν όσα γνωρίζουν για το πώς και από ποιον μεταγράφηκε το περιεχόμενο του cd σε ηλεκτρονικό στικάκι, ποιος κλήθηκε να προβεί στη μετεγγραφή του υλικού και εφόσον γνωρίζουν, ποιος αφαίρεσε από το επίμαχο αρχείο τα στοιχεία για τους λογαριασμούς, οι δικαιούχοι των οποίων είναι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να περάσουν το κατώφλι των δύο εισαγγελέων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας.

Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν μετακινηθεί στις νέες τους θέσεις οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε τη Πέμπτη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με το Έθνος, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί φέτος μετά την αξιολόγηση του προσωπικού.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 8.000 κενές θέσεις, στις οποίες θα μπορούν να μετακινηθούν οι 2.000 «διαθέσιμοι» υπάλληλοι.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προχωρήσει και στην αξιολόγηση των θέσεων με στόχο να καλυφθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες που έχουν άμεση ανάγκη, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι πίνακες με τους προς μετακίνηση υπαλλήλους θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ που θα αξιολογήσει τους εργαζόμενους και θα κρίνει τη μετακίνησή τους προς τους φορείς που έχουν κενά.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments