ΚΑΒΑΛΑ — 28 Ιανουαρίου 2012
  • Views192

Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, δεν δόθηκαν άδειες στους ντόπιους αλιείς για να μπορούν να ψαρέψουν τόνους και ξιφίες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους ψαράδες, αφού δόθηκαν άδειες σε άλλους συναδέλφους τους από γειτονικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική.

Όπως είπε κάποιος από αυτούς, κατέθετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας επί είκοσι τέσσερα συναπτά έτη. Σε τοπικό επίπεδο δινόντουσαν άδειες σε δέκα-δώδεκα αλιείς, με σκοπό να ψαρέψουν τα είδη: ερυθρός τόνος, μακρύπτερος τόνος και ξιφίας. Τα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις κατατίθεντο στο νυν Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ανοικτής θάλασσας. Ενώ, όμως, έκανε και φέτος αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία, όταν ανακοινώθηκαν οι άδειες, οι ψαράδες της Καβάλας, της Θάσου, της Νέας Περάμου και της Κεραμωτής, έμειναν εκτός της λίστας για το 2012.

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Καβάλας του Πα.Σο.Κ., Δημήτρης Παπουτσής, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αλίευση των προαναφερθέντων ειδών ψαριών, δόθηκαν φέτος πανελλαδικά γύρω στις τριάντα πέντε άδειες.
Ο βουλευτής Νομού Καβάλας επεσήμανε, ακόμα, ότι εξαιρέθηκαν οι αλιείς του Νομού Καβάλας και διατύπωσε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1) Με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή των αδειών, 2) Γιατί δεν δόθηκαν άδειες στους αλιείς του Νομού Καβάλας για το έτος 2012 και αν οι συναρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν σε συμπληρωματική έκδοση αδειών, ώστε να ενταχθούν στη λίστα οι ψαράδες κι άλλων περιοχών.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δόθηκε μία μόνο άδεια, σε κάποιο ψαρά από την Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: Καθημερινός Τύπος

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments