ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ — 02 Ιουλίου 2012
  • Views184

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iSJb6LpyXmI[/tube]

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είδαν μόλις σε 3,5 μήνες, από τα μέσα Φεβρουαρίου και έως το τέλος Μαΐου του 2012, τους μισθούς τους να συρρικνώνονται σε μεγάλο βαθμό, καθώς εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις στους χώρους εργασίας τους.

Έχασαν, σε γενικές γραμμές, από 22% έως 35% των αποδοχών τους, αφού οι εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει το μνημόνιο ΙΙ.

Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας, εκρηκτικούς ρυθμούς ακολουθεί η αύξηση της «μαύρης» εργασίας, «καλπάζουν» η ανεργία και η εισφοροδιαφυγή, ενώ ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις με διάφορες δικαιολογίες χρωστούν αρκετούς μήνες δεδουλευμένων σε εργαζομένους τους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από διάφορες περιοχές, σχεδόν ένα στα τρία άτομα παραγωγικής ηλικίας σήμερα δεν έχει εργασία, ενώ τα χρωστούμενα από τα δεδουλευμένα σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν τους έξι ή τους εφτά μήνες και σε κάποιες άλλες ακόμη και τον ένα χρόνο.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με το διευθυντή της τοπικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης, Δημήτρη Κυρούση, από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2012, υπογράφηκαν 33 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες αφορούσαν 985 άτομα, ενώ άλλοι 2.399 εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις.

Όπως είπε ο κ. Κυρούσης, στις επιχειρησιακές συμβάσεις ο μέσος όρος μείωσης των μισθών των εργαζομένων έφτασε το 23%, ενώ στις ατομικές το 35%.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments