ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΣΜΟΣ — 01 Ιουνίου 2013
  • Views161

«Kαζάνι» που βράζουν είναι από χθες οι μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, αφού τα επεισόδια που άρχισαν στην πλατεία Ταξί, με αφορμή την κατασκευή εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών, επεκτάθηκαν και, σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, συνεχίζονται έως και σήμερα Σάββατο.

Από το πρωί σήμερα διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία Ταξίμ, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων πρακτορείων φθάνουν τα 40.000.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Πάρκο Γκεζί, στην Κωνσταντινούπολη και οι ειδήσεις για νεκρούς και τραυματίες πυροδότησαν ένα νέο κύμα αντιδράσεων.

Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, με συνέπεια τα επεισόδια να κλιμακωθούν.

Χθες, Παρασκευή, δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια άγριας εφόδου μονάδας καταστολής της τουρκικής αστυνομίας στη συγκέντρωση εκατοντάδων διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει εδώ και αρκετές ημέρες σε πάρκο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα οικιστικό σχέδιο.

Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν νωρίς το πρωί τους διαδηλωτές από το Γκεζί Παρκ, στην πλατεία Ταξίμ, το νευραλγικό κέντρο στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης.

Μια σκαλωσιά κατέρρευσε κατά την βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές, κάτοικοι της πόλης, όλων των ηλικιών, ήθελαν να καταγγείλουν το οικιστικό σχέδιο σε αυτό το σημείο του δήμου, το οποίο προβλέπει κατεδαφίσεις κτισμάτων και το ξερίζωμα μερικών από τα 600 δένδρα που αποτελούν τον πνεύμονα αυτής της πλευράς της πόλης.

Μία τουρίστρια από την Αίγυπτο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού χτυπήθηκε από ένα δοχείο δακρυγόνου. Η 34χρονη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του ιατρικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.
Συνολικά 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, τραυματίστηκαν και δεκάδες άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί για να διαλύσουν τους περίπου 1.000 πολίτες στην πλατεία.

Οθωμανικά στρατιωτικά παραπήγματα θα αναπαλαιωθούν επίσης σε αυτό το μέρος και θα ανεγερθούν ένα πολιτισμικό και ένα εμπορικό κέντρο.

Από τη Δευτέρα, όταν εκσκαφείς “εισέβαλαν” στην περιοχή, κάτοικοι, λάτρεις του πάρκου και οικολόγοι ακτιβιστές περιφρουρούν τον χώρο, έχοντας την υποστήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης, και έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της τάξης, υποστηρίζοντας ότι τα έργα είναι παράνομα.

Μετά τη σημερινή επέμβαση, οι διαδηλωτές άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται γύρω από το πάρκο.

Το πάρκο που κατασκευάστηκε το 1940, περιορίστηκε σταδιακά από τα πολυτελή ξενοδοχεία που κτίστηκαν γύρω από αυτό. Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, με 15 εκατομμύρια κατοίκους, που ελέγχεται από το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι τα δένδρα που θα ξεριζωθούν θα ξαναφυτευτούν αλλού και ότι τα έργα εντάσσονται στο πλαίσιο του οικιστικού σχεδίου για πεζοδρόμηση της πλατείας Ταξίμ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Η πλατεία Ταξίμ είναι κατά παράδοση το μέρος όπου οργανώνονται οι διαδηλώσεις.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments