ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΓΕΙΑ — 11 Μαρτίου 2013
  • Views220

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας ενημερώνει τους καλλιεργητές πατάτας και τους μικρούς καλλιεργητές, ότι απαγορεύεται η φύτευση πατάτας φαγητού.

Απαγορεύεται και η εμπορία “πατατόσπορου” από παραγωγούς και εμπόρους λαϊκών αγορών και λαχαναγορών και προβλέπονται κυρώσεις από τη νομοθεσία.

Η φύτευση μη πιστοποιημένου “πατατόσπορου” εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.

Η εμπορία πιστοποιημένου “πατατόσπορου” γίνεται μόνο από  κατόχους άδειας εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού.

Η φύτευση κονδύλων πατάτας παραγωγού, προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια μακροσκοπικών και εργαστηριακών φυτοϋγειονομικών ελέγχων από την Υπηρεσία μας.

Η φυτοϋγειονομική νομοθεσία, προβλέπει τις ειδικές φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την φύτευση κονδύλων πατάτας, και συγκεκριμένα φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για την παρουσία ορισμένων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας: (βακτηρίων, μυκήτων και  φυτοπαρασιτικών νηματωδών).

 Στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, έχουμε την παρουσία του μύκητα καραντίνας Synchytrium endobioticum και πολλών νηματωδών. Χρήση μη πιστοποιημένου “πατατόσπορου”  εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των ασθενειών, σ’ όλο το Νομό.

 Οι καλλιεργητές πατάτας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν “πατατόσπορο” δικής τους παραγωγής για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, θα πρέπει να ενημερώσουν το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας έγκαιρα (κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιέργειας πατάτας). Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές θα προβούν σε μακροσκοπικούς και εργαστηριακούς ελέγχους για την παρουσία των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας. Με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών και εφόσον οι αγροί και η παραγωγή πατάτας βρεθούν απαλλαγμένα από αυτά θα επιτρέπεται η φύτευση του ιδιοπαραγόμενου πατατόσπορου.

Πηγή: hxo.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments