ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΥΓΕΙΑ — 05 Ιανουαρίου 2013
  • Views168

Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερες οικογένειες από το ΥΠΕΚΑ

Η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα.

“Είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών” είπε στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, δέσμη δράσεων, όπως η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα, αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι σοβαρό, παρατηρείται όξυνση τον τελευταίο καιρό και οι συνέπειές του είναι μακροχρόνιες”, δήλωσε η κ.Ευαγγελίδου.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν όρια συναγερμού, τόνισε η κ. Ευαγγελίδου προσθέτοντας ότι τα μέγιστα όρια έχουν ξεπεραστεί τον τελευταίο καιρό λόγω της χρήσης των τζακιών.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και ότι η Πολιτεία ενεργοποιήθηκε εγκαίρως.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν παράγοντες των υπουργείων Υγείας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, εκπρόσωποι της ΕΜΥ, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μελετά τα επίπεδα των ρύπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος το πλαίσιο TRANSPHORM.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που προκύπτουν από τη δημιουργία και αύξηση της αιθαλομίχλης.

“Μετά από την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ), από την αιθαλομίχλη που έχει δημιουργηθεί, σε πολλές περιοχές της χώρας (Αττική, Βοιωτία, Θεσ/νικη κλπ), από την καύση προϊόντων ξύλου, ως πηγή θέρμανσης επισημαίνουμε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την εν γένει νοσηρότητα του πληθυσμού.

Καλούμε την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις επιβλαβείς συνέπειες της καύσης προϊόντων ξύλου, οι οποίες θα έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην Υγεία και το Περιβάλλον.

Η προώθηση με οικονομικά κίνητρα της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως πηγών θέρμανσης από τους πολίτες, μεγάλο μέρος των οποίων,  αδυνατεί λόγω της οικονομικής κρίσης να χρησιμοποιήσει είναι επιτακτική ανάγκη.

Η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό είναι ανεκτίμητη και η απρόβλεπτων διαστάσεων νοσηρότητα του πληθυσμού θα δημιουργήσει και τεράστιο οικονομικό κόστος.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί αδιανόητο η Πολιτεία να μη λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται. Οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν.

Χρειάζεται συνεργασία όλων των αρμοδίων παραγόντων προκειμένου να διαφυλαχθούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον”.

Πηγή: news247.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments