ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 25 Μαΐου 2013
  • Views161

Η σύρραξη στη Συρία σημαίνει μεγάλα κέρδη για την τουρκική πολεμική βιομηχανία

Οι συρράξεις στην Μέση Ανατολή αποτελούν «δώρο εξ ουρανού» για την Τουρκία, με την στρατιωτική της βιομηχανία να προμηθεύει με οπλικά συστήματα τις χώρες της περιοχής, αλλά και τους μισθοφόρους της Συρίας.
Σε άρθρο που δημοσιεύει στην αγγλόγλωσση έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News, ο αρθρογράφος της κ. Burak Bekdil αποκαλύπτει ότι η σύρραξη στη Συρία σημαίνει μεγάλα κέρδη για την τουρκική πολεμική βιομηχανία, με τις νέες ευκαιρίες που δίνονται να πουλήσει όπλα ιδιαίτερα στην Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του κοινού μετώπου εναντίον του Άσαντ.
Σύμφωνα με την στρατιωτική ιστοσελίδα onalert, το 2012, η Σαουδική Αραβία ήταν ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης της βιομηχανίας άμυνας της Τουρκίας, με τις τουρκικές εξαγωγές αποτιμώνται στα 99 εκατ. δολ., ή 7,8% του συνόλου άμυνας της Τουρκίας και των εξαγωγών αεροδιαστημικής αξίας 1.262.000.000 $.
Οι Τουρκικές εξαγωγές πολεμικού υλικού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανήλθαν σε 101 εκατ. δολ., και στο Μπαχρέιν σε 91 εκατ. δολ. κατά το ίδιο έτος. Οι τρεις χώρες του Κόλπου συνολικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των εξαγωγών πολεμικού υλικού της Τουρκίας το 2012.
Αξιωματούχοι είπαν ότι τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα της Otokar, θυγατρικής του Ομίλου Κότς, θα μπορούσε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία εκατοντάδες τανκς Αλτάι, που εξελίσσεται τώρα, με κύριο αντίπαλο το γαλλικό Leclerc.
Ο Μακεδών
Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments