ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 09 Μαΐου 2013
  • Views154

Μετά από πολλούς μήνες, άρχισε πολύ δειλά και καθαρά διερευνητικά, να γίνονται οι πρώτες κρούσεις σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, για prime ακίνητα.

Στη παρούσα φάση, αυτοί που αρχίζουν να ξανασκέφτονται την αγορά ακινήτων, είναι ιδιώτες που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και οι οποίοι, μετά την περίπτωση των κυπριακών τραπεζών και του κουρέματος λογαριασμών επενδυτών και μεγαλοκαταθετών, δείχνουν να μελετούν εκ νέου πιθανές τοποθετήσεις στην αγορά ακινήτων, όπου οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οπωσδήποτε είναι ελκυστικές.

Άλλωστε η κοινοτική στροφή στο bail in, για τη σωτηρία των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θεωρείται βέβαιο ότι θα σπρώξει σταδιακά μεγαλοκαταθέτες και επενδυτές σε τραπεζικά προϊόντα, εκτός Ευρωζώνης και σε τρίτες χώρες.

Το εάν τελικώς θα εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον, αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται αμέσως μετά το επόμενο 15νθημερο, καθώς παράγοντες του κλάδου συνδέουν άμεσα μία τέτοια εξέλιξη με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Το γεγονός είναι, ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ιδιωτών που διαθέτει μεγάλη ρευστότητα που λιμνάζει και η οποία θα μπορούσε να διοχετευτεί στην αγορά ακινήτων, εάν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με το πώς θα μεταχειριστεί φορολογικά το κράτος τα ακίνητα.

Επίσης, είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διαθέσιμα εδώ και πολύ καιρό σημαντικά αστικά αλλά και παλαιά βιομηχανικά ακίνητα, τα οποία περιμένουν – κάποτε δεσμευμένα από τράπεζες και κάποτε στα χέρια των ιδιοκτητών – τους επενδυτές.

Προς το παρόν, μετά τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εγχώριοι θεσμικοί ( συνδεδεμένοι οι περισσότεροι με τραπεζικά ιδρύματα) , ουδείς από αυτούς τους μετρημένους δεν δείχνει προθυμία να κινηθεί, ενώ δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις ενδιαφέροντος από ξένους.

Ωστόσο, με τον φόβο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να έχει απομακρυνθεί και με την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης, τουλάχιστον σε σχέση με τον εκλογικό μαραθώνιο του 2012, εκτιμάται ότι οι έχοντες θα αρχίσουν να ψάχνουν για τοποθετήσεις ευκαιρίας σε καλά ακίνητα.

Εάν η μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική δεν λειτουργούσε σαν αντικίνητρο, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα στους εν δυνάμει επενδυτές, είναι βέβαιο ότι ήδη θα είχαν γίνει μεταβιβάσεις σε ακίνητα που θεωρούνται και είναι φιλέτα, αλλά παραμένουν στα αζήτητα. Η εξαγγελθείσα μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων αποτελεί ένα πρώτο, δειλό έστω, βήμα προς τη θετική κατεύθυνση για την τόνωση της κτηματαγορας.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments