ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 25 Μαΐου 2013
  • Views198

Μετά την εμπλοκή που προέκυψε την Παρασκευή λόγω

«γραφειοκρατικών εμποδίων» στην συγχρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος απασχόλησης 400.000 ανέργων , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ έδωσε εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρθούν τα όπια εμπόδια , ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα απασχόλησης των 400.000 ανέργων, μελών οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Η κίνηση του Επιτρόπου έγινε σε απάντηση επιστολής της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, μετά και τον θόρυβο που προκάλεσαν δημοσιεύματα στον Τύπο περί εμπλοκής του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας από τη γραφειοκρατία των κοινοτικών διευθύνσεων.

Το θρίλερ ξεκίνησε την Παρασκευή με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέφερε ότι «μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που απαιτεί ωστόσο την αναθεώρηση των προγραμμάτων, δυνατότητα που είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ διανύει ουσιαστικά την τελευταία χρονιά της προγραμματικής περιόδου».

‘Έτσι χθες βρέθηκε στον αέρα το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας .

Το πρόγραμμα έχει θεσμοθετηθεί με νόμο και έχει αποσπάσει την έγκριση της τρόικας, αλλά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μη συμβατό με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Αυτή η στάση επισημοποιήθηκε και στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τον γενικό διευθυντή της διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Κομισιόν, κ. Ρισέλ.

Ο τελευταίος προειδοποίησε πως η Κομισιόν θα απαιτήσει τα χρήματα πίσω σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το βασικό επιχείρημα για αυτή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντίκειται στους κανονισμούς για τη χρήση των πόρων μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο δεν χρηματοδοτεί «κοινωφελείς δράσεις».

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα μένει ζωντανό: «Είναι στις προθέσεις μας να το κάνουμε πράξη. Ασχέτως για το τι λεει η Κομισιον στο τέλος θα γίνει αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση»

Μετά από όλα αυτά, η Μ.Δαμανάκη ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Αντορ, υπενθυμίζοντάς του τις σχετικές συζητήσεις που έχουν προηγηθεί τόσο στις συνεδριάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων όσο και σε διμερές επίπεδο για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του προγράμματος, του οποίου μάλιστα η νομική βάση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Είμαι βέβαιη ότι η Κομισιόν θα επιταχύνει τις διαδικασίες και εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω ό,τι μπορώ για να υπάρξει ταχεία υλοποίηση του προγράμματος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε στον Τύπο η επίτροπος.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments