ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 09 Ιουλίου 2013
  • Views149

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Μαΐου, θα καταβληθεί τμηματικά.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP).

Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.

Αυτό σημαίνει ότι από τον EFSF αναμένεται να εκταμιευθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα SMP θα επιστραφούν 2 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι ότι ως τις 19 Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αύριο και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Ειδικότερα, πρόκειται για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, την καταβολή των οφειλούμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

Ερωτηθείς, εξάλλου, γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων. Όπως ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι ελληνικές αρχές με την Τρόικα, ο Γ. Στουρνάρας τη χαρακτήρισε «δύσκολη», λόγω του πολιτικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η αξιολόγηση της Τρόικας ήταν αρκετά θετική και γι’ αυτό το Eurogroup ενέκρινε τις επόμενες δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό που είχε δημιουργηθεί από τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, έκλεισε, ενώ παράλληλα υπάρχει νέα συμφωνία με την Τρόικα για την κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2014 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις για να καλύψουν το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων.

Όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε αν η Τρόικα συμφωνεί. Αν τελικά συμφωνήσει η Τρόικα, το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα περί “χρηματοδοτικού κενού” στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί κενό χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί, εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments