ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 19 Ιανουαρίου 2013
  • Views148

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=wp9ay_ZW1IU[/tube]

Απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και παράταση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς προβλέπονται στην έκθεση – φωτιά για την Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.

Μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρει το Έθνος, ζητά «στοχευμένες απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων ώστε να τεθούν εκτός Δημοσίου 25.000 έως το τέλος του έτους, περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων – συντάξεων, αλλά και παράταση της εφαρμογής του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη διετία 2015-2016, ώστε να καλυφθεί το κενό των «μη προσδιορισμένων» μέτρων ύψους 4. δισ. ευρώ περίπου για τη συγκεκριμένη διετία.

Το Ταμείο θεωρεί απαραίτητο ένα νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους το 2015 προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, προτείνει αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από ξένους ειδικούς αν δεν επιτευχθούν οι ποσοτικοί στόχοι έως τα τέλη Ιουνίου και προχωρά σε πολιτική παρέμβαση υπογραμμίζοντας πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αντιμνημονιακών κομμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, ακόμη και σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«H κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταγγείλει το Μνημόνιο». Αυτή είναι η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», καθώς όπως δηλώνει αυτό έχει αποτύχει.

Κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποικία χρέους και καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί γιατί εξευτελίζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και ξεπουλάει τη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία χρέους εξαιτίας της πολιτικής των Μνημονίων, μέσω της οποίας εκχωρούμε στους δανειστές της χώρας την εθνική μας κυριαρχία, τους παραγωγικούς μας πόρους και κάθε προοπτική μελλοντικής παραγωγικής ανασυγκρότησης» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ερώτηση αν σκοπεύει να καταγγείλει το Μνημόνιο σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, απαντά: «Το Μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς. Καμία από τις προβλέψεις του δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο ότι το Μνημόνιο δεν είναι λύση αλλά αυτό καθ’ αυτό το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και το Μνημόνιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αλλαγής. Επομένως, η κατάργηση του είναι το πρώτο βήμα μιας διαφορετικής πολιτικής που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας απαντά και στις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τη βία. «Τα περί βίας εντάσσονται σε μια οργανωμένη επίθεση βλακείας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα σοβαρά πολιτικά θέματα».

Όσο για το αν το 2013 θα είναι έτος εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα.
«Καρότο» και «μαστίγιο» από το ΔΝΤ στην έκθεση του για το ελληνικό πρόγραμμα που προειδοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, περιγράφει τη συνταγή για ένα νέο «κούρεμα» και ταυτόχρονα σημείωνει την επαναφορά του προγράμματος στην σωστή τροχιά.

Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι αν και το ελληνικό χρέος φαίνεται περισσότερο διαχειρίσιμο μετά την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εντούτοις δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρειαστεί και νέο «κούρεμα» ύψους 25% στα δάνεια του δημοσίου τομέα. Να σημειωθεί ότι το Βερολίνο αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα» των δανείων του επίσημου δημοσίου τομέα.

Παράλληλα το ΔΝΤ εντοπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 έως 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-16 και υποστηρίζει ότι η παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. για την χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν» είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν.

Επιπλέον επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία του προγράμματος στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτατους ρυθμούς τις μειώσεις στους μισθούς πρέπει να μετουσιωθούν σε μειώσεις τιμών, για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος. Να προχωρήσει στην εφαρμογή της πλήρους απελευθέρωσης των περίπου 500 κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των απασχολούμενων. Να επιλύσει τις εκκρεμότητες που παραμένουν στο θέμα του ελάχιστου μισθού και των ωριμάνσεων.

Έξτρα φόρους στους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα και τις οικογένειες με παιδιά φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013, περίπου 3.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013 φόρους υψηλότερους έως και 689%, λόγω της κατάργησης των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ισχύει πλέον μια νέα φορολογική κλίμακα με τρία μόνο κλιμάκια. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα, καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Ντέρμπι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για την “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Πρόκειται για έρευνα που πραγματοποιήθηκε (διενεργήθηκε 17 και 18 Ιανουαρίου) μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη “λίστα Λαγκάρντ”.
Τα δύο κόμματα ως προς την εκτίμηση εκλογικής επιρροής βρίσκονται στην πρώτη θέση με 29,5%, με τη ΝΔ να κλείνει την “ψαλίδα” που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12%, που διατηρείται σταθερά στην τρίτη θέση και με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον τέταρτο, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και η ΔΗΜΑΡ με 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας το Νοέμβριο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούνταν με 31,5% έναντι 26,5% της Νέας Δημοκρατίας.
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία, προηγείται με 31,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,2%. Εντύπωση προκαλεί ότι και σε αυτό το ερώτημα την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 3,6%.
Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ως συνήθως ο “κανένας” καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 45%.
Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 21,2%, ο Αλέξης Τσίπρας με 11,6%, ο Πάνος Καμμένος με 5.2%, ο Ευ, Βενιζέλος με 4,3%, ο Φώτης Κουβέλης με 3,6%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 2,8% και η Αλέκα Παπαρήγα με 0,8%.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments