ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 08 Αυγούστου 2012
  • Views736

Άλλο ένα έργο του Αριστοφάνη στη γύρα φέτος και, για πολλοστή φορά, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Έτσι κι αλλιώς επίκαιρος ο Αριστοφάνης, σε οτιδήποτε έγραψε πριν από αιώνες και σώζεται σήμερα. Έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες ,μια φάρα, που διατηρεί αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων αδυναμίες και πάθη, ικανότητες και δεξιοτεχνίες, εξυπνάδα και κουτοπονηριά, μεγαλοστομίες και αθυροστομίες, πλούσια γλώσσα, πλούσιο ταλέντο «ελιγμών» σε κινήσεις , σε πράξεις, σε σχέδια, σε συνεργασίες, σε ιδέες. Οπότε, ο Αριστοφάνης δεν κομίζει καινούργια λόγια. Ο Θεοδωρόπουλος , όμως, έφερε φρέσκια ματιά, έξυπνη μετάφραση-απόδοση του Μαυρογεωργίου, καθόλου περίπλοκες δημοσιονομικές και οικονομικές αναλύσεις, καλούς ηθοποιούς σε μικρούς και μεγάλους ρόλους, τον Θάνο Μικρούτσικο στη μουσική και τα τραγούδια, την Αγγελική Στελλάτου στις χορογραφίες, τον Άγγελο Μέντη στα πολύχρωμα, χαρούμενα κοστούμια, παντελή απουσία σκηνικών στην ορχήστρα που άφησε ελεύθερο το μάτι να τρέξει στον ορίζοντα και τη φαντασία να πλάσει τη δική της «Πνύκα» και τελικά ,δημιούργησε ατμόσφαιρα, τουλάχιστον, ευφορίας.

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», δικαιούται να το πει πρώτα από όλους το θέατρο. Κι εδώ η παράσταση το κάνει με τον καλύτερο τρόπο.

Οι «Εκκλησιάζουσες» είναι και αυτό από τα έργα πολιτικής σάτιρας που φέρει την ετικέτα «επίκαιρο» σε οποιαδήποτε αποχή. Το θέμα, τόσο γνωστό από τις φορές που το είδαμε, ώστε λίγα λόγια φτάνουν να το περιγράψω.  Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, είναι εκείνη που θα αναλάβει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης, όχι με σκοπό την επαναφορά σε πρότερες καταστάσεις, όπως συμβαίνει με την Λυσιστράτη, αλλά με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Η πανούργα, λοιπόν, Πραξαγόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου – και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.

Αγάπη προς τις γυναίκες, αντίδραση στην πολιτική ή απλή παρουσίαση των ανθρώπινων ελαττωμάτων; Τι απ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύουν οι «Εκκλησιάζουσες»; Μάλλον και τα τρία, δεδομένου ότι ο Αριστοφάνης ήταν πάνω απ’ όλα ο ποιητής των μεγάλων μας ατελειών, που (και) στην εποχή του είχαν αντίκτυπο στην πολιτική πρακτική αλλά και στη θέση των γυναικών σ’ αυτή.

Στην παράσταση που σκηνοθέτησε με φρόνηση και λιτότητα ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, απολαύσαμε τη δροσερή διασκευή του Βασίλη Μαυρογεωργίου, που δεν τσιγκουνεύτηκε το χιούμορ στον έμμετρο στίχο, τον στόλισε εύστοχα με πνευματώδεις μεταφορές και παρομοιώσεις και δεν το’παιξε σεμνότυφος, ούτε χυδαιολόγος. Οι αθυροστομίες υπήρχαν αλλά δεν ήταν βρισιές. Δεν ήταν επιθεωρησιακές παρεμβολές προς άγραν χαχάνων, ούτε γαργαλητό στ΄ αυτιά των θεατών που ξεκόλλησαν απ τον καναπέ και ήρθαν να δουν τα τηλεοπτικά τους είδωλα. Έδεσαν μια χαρά με το κείμενο και το Αριστοφανικό πνεύμα. Και δεν ενόχλησαν. Επέτρεψαν να βγει στο χειροκρότησα η τέρψη του κοινού.

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη έπαιξε μια δυναμική Πραξαγόρα, γήινη και ανθρώπινη, χωρίς υπερβολές και μούτες και ο Βλέπυρος του Κώστα Κόκλα, απολαυστικός και με μέτρο. Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι όντως το μέτρο. Παντού. Στην κάθε σκηνή, στον κάθε ρόλο. Εξαιρετικός χορός, υπέροχες φωνές, θαυμάσια έντεχνη μουσική του Μικρούτσικου και στη σούμα, βγάζουμε ένα ευφρόσυνο και αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Παράσταση που δεν ήρθε να κοροϊδέψει, να τ’ αρπάξει και να φλυαρεί στη συνέχεια το «Θέατρο του νέου κόσμου», περί «θεατρικής κατήχησης της περιφέρειας».

Ευχόμαστε στην καλή συνέχεια του φεστιβάλ.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Print Friendly

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

ΦΕΞ | 6ο Micro μ Festival

Σεπτέμβριος 28, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments