ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 23 Μαΐου 2013
  • Views433

Τη Μονή της Πάτμου και τα κειμήλια της έρχονται στις οθόνες μας χάρη στη μοναδική ενέργεια του παγκόσμιου κολοσσού της Google, που μέσω του Street View και του Google Art Project, κατάφερε να μεταφέρει με τρομακτική λεπτομέρεια και απίστευτη ευκρίνεια πανέμορφες εικόνες από το εσωτερικό της Μονής.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία αφού η Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο, που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο, με λεπτομέρεια «καρφίτσας».

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μουσεία στη χώρα μας, φιλοξενείται στη Μονή της Πάτμου, με ιδιαίτερα αξιόλογα εκθέματα. Ανάμεσα τους, ο Ιησούς του Ελ Γκρέκο, μνημειακό Άγιο Ποτήριο ( Βενετία 16ος αιώνας) με το οποίο κατά την επανάσταση του 1821, ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόφιλος Παγκώστας, τέλεσε Θεία Λειτουργία πάνω στη ναυαρχίδα των Ψαριανών και κοινώνησε τα πληρώματα πριν από την νικηφόρο για τούς Έλληνες ναυμαχία του Γυαλιού.

Αυτά και φυσικά όλα τα εκθέματα, βρίσκονται πλέον στην διάθεση των επισκεπτών που μπορούν να τα θαυμάσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους σε ανάλυση και λεπτομέρεια που ίσως ξεπερνά ακόμη και την φυσική επίσκεψη.

Όσοι λοιπόν θέλατε να θαυμάσετε όλες τις ομορφιές και τους θησαυρούς της Μονής της Πάτμου και δεν είχατε μέχρι τώρα την ευκαιρία, είστε μόλις ένα κλικ μακρυά.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα περιήγησης σε όλα τα επίπεδα της Μονής

Η τραπεζαρία όπου γευματίζουν καθημερινά οι μοναχοί

Το Μουσείο της Μονής και στο βάθος ο Χριστός του Ελ Γκρέκο. Στον καθρέφτη το ρομπότ της Google φωτογραφίζει τον εαυτό του

Η είσοδος του καστρομονάστηρου

Η λεπτομέρεια που μπορεί να δει κάποιος είναι απίστευτη

Η τραπεζαρία

Η είσοδος του Ναού του Αγίου Ιωάννη

Τα γνωστά σε όλο τον κόσμο για τις καμάρες τους προπύλαια του Ναού

Το μουσείο

Η βιβλιοθήκη της Μονής Πάτμου. Μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments