ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 15 Ιουλίου 2013
  • Views171

Η ώρα της κρίσης για τον Παπακωνσταντίνου

Συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ζητηθεί η ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μετά το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής. Στο πόρισμα που υπογράφουν επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προτείνεται η παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα- της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου-και για ένα πλημμέλημα, αυτό της παράβασης καθήκοντος. ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταθέσει ξεχωριστά πορίσματα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία.

Σύνταξη στα 50 έως 55 για 450,000 γονείς

Σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις μπορούν να κατοχυρώσουν 200.000 γονείς με παιδιά στο Δημόσιο, καθώς και 250.000 γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και στο Ταμείο Νομικών. Οι διατάξεις, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι οποίες ισχύουν για τους 450.000 γονείς που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο παιδί ή με τρία παιδιά είναι πλέον περιζήτητες από τους παλαιούς έως 31/12/1992 ασφαλισμένους, καθώς τους κατοχυρώνουν με σύνταξη σε ηλικίες 50,52,55 και 60 ετών, με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί κατά περίπτωση:
5.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2012 για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.
20 έτη ασφάλισης -έως το 2010- για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για ασφαλισμένες σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν 3 παιδιά και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον η 20ετία συμπληρώθηκε έως τις 31/12/2010.
25 έτη ασφάλισης έως το 2010 προκειμένου για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν 3 παιδιά.
25 έτη ασφάλισης για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 και το 2012 για σύνταξη με ανήλικο παιδί.
21,5 έτη έως 22,5 έτη για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών.

«Δεν θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας»

Απαντήσεις στο ποια νοσοκομεία θα κλείσουν, πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς και τι θα γίνει με το προσωπικό έδωσε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή χαρακτήρα για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στις γειτονιές. «Έχουμε περιοχές όπου κάθονται και δουλεύουν ελάχιστα οι νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό και έχουμε νοσοκομεία που το προσωπικό τρέχει», είπε. Και πρόσθεσε ότι «συστήνω μία επιτροπή συμβουλευτική άμισθη για το πώς θα σχεδιάσουμε το θέμα».

«Δεν θα χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις ή νέοι φόροι»

Διαβεβαιώσεις ότι δε θα χρειαστούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή νέοι φόροι για το όποιο δημοσιονομικό κενό δημιουργηθεί για το 2015-2016 έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Η έμφαση θα είναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος του κράτους χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ύψος του κενού θα φανεί μετά το καλοκαίρι σημειώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με την άποψη της τρόικας ότι το κενό θα είναι 2% του ΑΕΠ. «Έως τον Ιούλιο του 2014 επαρκούν τα χρήματα του πακέτου βοήθειας», σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «για το υπόλοιπο της περιόδου, είμαι βέβαιος ότι εταίροι μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση, όσο και εμείς τηρούμε τις δικές μας».

Κρίσιμο πολιτικό στοίχημα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου και οι επόμενες 72 ώρες προκαλούν πολιτικό πυρετό στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατες αντιδράσεις συνδικάτων και επαγγελματικών ομάδων που θίγονται από τις διατάξεις του. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αργά το βράδυ της Τετάρτης που βάζει τη βούλα της Βουλής στις απολύσεις, αποτελεί για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα που θέλουν να περάσουν χωρίς απώλειες. Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι έντονη από πολλές πλευρές, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει παράθυρο για ορισμένες βελτιώσεις.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments