ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 22 Φεβρουαρίου 2013
  • Views138

Η Αθήνα ενημέρωσε με ρηματική διακοίνωση τα Ηνωμένα Έθνη «για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για σοβαρή νομική κατοχύρωση της Ελλάδας για μελλοντικές νομικές ενέργειες, όπως η προσφυγή σε διαιτησία, στο Δικαστήριο της Χάγης κλπ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον οποίο και θα ενημερώσει για την κίνηση αυτή της χώρας μας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την εντολή ρηματικής διακοίνωσης έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος την Τετάρτη και η κίνηση αυτή «διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει, ακόμα ότι «ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία».

«Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου», διαμηνύει, καταλήγοντας το υπουργείο Εξωτερικών.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments